Ex-directeur Rochdale vecht zijn ontslag aan

De voormalige directeur van de Amsterdamse woningscorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, gaat zijn ontslag aanvechten bij de rechter. Dat heeft zijn advocaat vanmorgen bevestigd. De raad van commissarissen van Rochdale is gisteravond afgetreden.

Möllenkamp werd afgelopen zondag op staande voet ontslagen, omdat hij de regels overtreden zou hebben. Dit gebeurde op grond van een eerste rapport van Deloitte Forensic and Dispute Services.

Volgens Möllenkamp rechtvaardigen de feiten zijn ontslag niet.

Zolang de juridische procedure loopt, wil Möllenkamp niet ingaan op de aantijgingen dat hij mogelijk voordeel zou hebben gehad bij de aankopen en verkopen door Rochdale. „In algemene zin wil ik wel kwijt dat ik geen enkele transactie van enige omvang in mijn eentje heb gedaan”, zegt hij. „Dat kán ook helemaal niet in zo’n grote organisatie als Rochdale. Ik had een mededirecteur en de commissarissen hielden toezicht.”

De positie van de commissarissen werd de afgelopen dagen onhoudbaar, zei interim-directeur Gerard Erents vanmorgen. „De maatschappelijke druk op de commissarissen werd groot. Om hun rol niet steeds het middelpunt van de discussie te laten zijn, hebben ze besloten terug te treden.” Het ministerie van VROM „neemt met respect kennis van dit besluit”. Deze week moet duidelijk worden of er snel nieuwe commissarissen worden benoemd, of dat er een extern toezichthouder komt.

Deloitte onderzoekt nog enkele transacties van Rochdale, waarbij Möllenkamp betrokken was. Die transacties zijn volgens de regels verlopen, zegt de voormalige directeur. „Bij elke transactie zat een taxatierapport. Dat moet ook, anders krijg je geen toestemming van het ministerie van VROM. En de notaris passeert geen enkele acte zonder die toestemming”, zegt Möllenkamp. De bonussen die hij kreeg, waren ook niet geheim: „Kan ook niet, anders was het de accountant toch opgevallen?”

Commentaar: pagina 7

    • Karel Berkhout