Eldorado is buiten bereik

Eldorado. Regie: Bouli Lanners. Met: Bouli Lanners, Fabrice Adde. In 6 bioscopen. ****

Yvan, een dikke handelaar in tweedehands auto’s, vindt bij thuiskomst een inbreker onder zijn bed. Hij biedt Elie, een junkie, een lift aan naar diens ouderlijk huis bij de Franse grens, ook om met zichzelf in het reine te komen. Onderweg raakt het duo in bizarre situaties verzeild, ondermeer bij een helderziende die auto’s verzamelt waarmee voetgangers zijn doodgereden. Met krantenknipsels om het te bewijzen.

De roadmovie Eldorado toont het Waals België als land van onbegrensde mogelijkheden, bewoond door eenzame excentriekelingen. Als een soort Amerika. De reizigers groeien onderweg naar elkaar toe, lijken te veranderen. Maar de hilarisch-absurde sfeer maakt geleidelijk plaats voor melancholie en berusting: de tijd valt niet terug te draaien, mensen laten zich niet redden en vriendschap gaat maar tot zover. Zoals elke zoektocht naar het mythische Eldorado eindigt deze reis in teleurstelling.

Eldorado is in zijn bescheiden en bedrieglijke eenvoud bijna perfect: een bitterzoet sprookje. Met 81 minuten duurt geen scène langer dan nodig: Lanners vestigt zich definitief als filmauteur.