Opinie

    • Paul Luttikhuis

Een warm bad of een uur tv-kijken

 

Japans schip dat deels vaart op zonne-energie (Foto AP)

Japans schip dat deels vaart op zonne-energie (Foto AP)Japans schip dat deels vaart op zonne-energie (Foto AP)

Het was weer een slechte dag voor de kooldioxidehandel. Gisteren opende de beurs nog met 11,29 euro per ton, maar de koers eindigde op 10,56 euro. Volgens een beurshandelaar kwam dat door de weersverwachting. Vorige week werd gehandeld op basis van de voorspelde kou, zei de handelaar tegen persbureau Reuters, nu worden mildere temperaturen verwacht.

De Britse regering heeft laten onderzoeken of klimaathandel niet op individuele schaal kan worden ingevoerd, schrijft The Guardian. Geef iedereen het recht op een vooraf vastgestelde uitstoot van kooldioxide. Daarna wordt het kiezen: een warm bad of een uurtje tv-kijken. Of allebei, maar dan moet je rechten bijkopen, bijvoorbeeld van iemand die zijn huis extra heeft geïsoleerd of die in een hybride auto rijdt. Onzin?

Veel Britten vinden van wel. Ze vrezen Orwelliaanse toestanden. Ze zijn bang dat het veel te ingewikkeld wordt of waanzinnig duur. Het rapport is nu af en de auteur is enthousiast. De afgelopen maanden hebben honderden Britten meegedaan aan een experiment en op grond daarvan noemt de onderzoeker een persoonlijk klimaatbudget, al dat niet met een carboncreditcard, ´een aantrekkelijke optie´. Nu is het wachten op klimaatbonuspunten voor de aanschaf van een dikke trui.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis