Deal met ING is slecht

Kabinet en ING hebben een deal gesloten die erop neerkomt dat de Nederlandse staat zich garant stelt voor de leningen die hypotheekverstrekkers in de USA afsloten. Mochten al deze betalen dan maakt de staat winst. Echter, wanneer meer dan 10 procent van de hypotheekverstrekkers de rekening niet kan betalen, gaat de overheid verlies maken. Als we de accountancyregels volgen, moet er rekening mee worden gehouden dat niet 10 maar 30 procent van de hypotheekverstrekkers de rekening niet zal betalen. Als dit gebeurt, dan gaf de staat 4,8 miljard euro subsidie aan ING. De staat ziet hier niets van terug.

De staat moet de pakketten aan leningen inderdaad garanderen. Mochten de hypotheekverstrekkers in gebreke blijven, dan krijgt de staat een claim op de toekomstige winst van ING gelijk aan de wanbetaling, dus 4,8 miljard euro. De aandeelhouders van ING waarderen de deal op 3,2 miljard euro. ING is een gezonde bank en gaat straks weer winst maken. Daarin deelt de overheid niet, afgezien van opbrengsten uit belasting.

    • Universiteit Tilburg