De zangeres

Foto Vincent van den Hoogen Floor Jansen (27) Studie: Rockacademie Tilburg (1999-2004)Werk: Uitvoerend zangeres (o.a. van metalband After Forever) en docentOverige zanguren per week: gemiddeld vijftienOptredens per week: gemiddeld anderhalf Brutomaandsalaris: 900 Eindhoven, 02-02-2009; Floor Jansen, zangeres van After Forever. Voor de Carrieremeetlat. Foto Vincent van den Hoogen. hoogen, vincent van den

Floor Jansen (27)

Studie: Rockacademie Tilburg (1999-2004)Werk: Uitvoerend zangeres (o.a. van metalband After Forever) en docentOverige zanguren per week: gemiddeld 15Optredens per week: gemiddeld 1,5 Brutomaandsalaris: 900 euro

Heeft u het zingen op de rockacademie geleerd?

„Ik zou graag ja zeggen, maar ik heb dit meer geleerd op het conservatorium waar ik twee jaar bij muziektheater lessen heb gevolgd. Ik zat in de eerste lichting van de rockacademie. Er waren veel kinderziektes en we hadden pech met zieke docenten. Het tempo lag laag. Ik had er weinig aan, maar ik heb wel geleerd om iets zelf te regelen als het niet gebeurt. Ik gaf zelf aan wat ik wilde leren en daar werd goed naar geluisterd. Bovendien bereidt de rockacademie je voor op het echte werk. Gelukkig liep mijn band, After Forever, al goed vanaf het moment dat ik aan de studie begon. We hadden toen net een platencontract.’’

Het afgelopen jaar heeft u weinig gespeeld met After Forever. Waarom?

„We hebben een sabbatical genomen, omdat onze gitarist overspannen was. We zijn nu weer aan het praten over wat we dit jaar gaan doen. Daar kan ik nog niets over zeggen. De muziekbusiness is gek wat dat betreft, het kan zo weer voorbij zijn. Gelukkig heb ik ook redelijk naam gemaakt buiten de band, dus kon ik andere projecten oppakken. Ik ben nu bezig met een project met een Noorse gitarist, Jørn Viggo Lofstad. In september komt het album uit.”

Kon u met de band genoeg verdienen?

„Ja, het is mogelijk, maar het blijft wel gewoon een wereld van managers en platenbazen. Als muzikant ben je de eerste die met iets moet komen, maar de laatste die betaald krijgt. Mijn inkomen verschilt daarom nogal.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk