De wereld is een illusie rijker

Psycholoog Michael Masson heeft bij toeval een nieuwe illusie ontdekt: de ‘fietsillusie’. Hij zag in de verte een fietser rijden langs een hek, bestaande uit paaltjes met hangende kettingen. De weg was plat, wist hij, maar het leek alsof de fietser bij elk paaltje omhoog ging en daarna weer, met de ketting mee, naar beneden. Dit type gezichtsbedrog kende hij nog niet. Nu is de ‘fietsillusie’, beschreven in Journal of Experimental Psychology. Toen de wetenschapper de illusie nabootste met een bewegende stip tussen twee golvende lijntjes kreeg hij eerst de omgekeerde illusie: de stip leek omhoog te gaan als de lijntjes omlaag gingen en omgekeerd. Het bleek dat hij van een afstand moest kijken. Dan kun je niet goed het onderscheid maken tussen de stip (fietser) en de lijntjes (kettingen). In de hersenen smelten die als het ware samen. (NRC)

Bekijk de fietsillusie via www.nrcnext.nl/links