Commissaris heeft nog volop betaalde bijbanen

De commissarissen van de koningin klussen nog altijd flink bij. Vooral de Zuid-Hollandse commissaris Jan Franssen (VVD) verdient een hoop extra: 53.000 euro bruto op jaarbasis. Zijn collega uit Overijssel Geert Jansen (CDA) volgt op korte afstand met 51.000 euro. In totaal hebben de elf commissarissen dertig bijbanen en verdienen daarmee zeker 300.000 euro. Dat blijkt althans uit onderzoek van Elsevier.

Uit het eerste onderzoek naar de bijverdiensten van de provinciehoofden van het weekblad in 2005 bleek dat de commissarissen 72 betaalde bijbanen hadden. De toenmalige commissaris in Groningen Alders zou zijn inkomen van ruim 120.000 euro bijna hebben weten te verdubbelen. Het onderzoek leidde tot ophef, maar de commissarissen weigerden hun bijverdiensten openbaar te maken.

Volgens Elsevier nam „de maatschappelijke druk om openheid van zaken te geven” toe. Negen commissarissen waren nu bereid mee te werken. Zes vertelden hoeveel zij met hun bijbanen verdienen, drie lieten weten geen betaalde bijbanen te hebben. De overige twee, Franssen en Karla Peijs (Zeeland) weigerden te vertellen hoeveel zij extra verdienden. Elsevier wist de inkomsten van zeven van de elf betaalde bijbanen van Franssen te achterhalen.

Franssen zelf heeft „geen enkele behoefte om te reageren” aldus zijn woordvoerder. „Het is een privézaak, iets tussen hem en de belastinginspecteur.”