China heeft 20 miljoen nieuwe werklozen erbij

Ruim 20 miljoen Chinese arbeidsmigranten hebben in de laatste maanden van 2008 hun werk in de textiel-, speelgoed- en meubelfabrieken verloren.

Dat aantal zal volgens de Chinese autoriteiten in de komende maanden toenemen tot 25 miljoen, als de crisis in de Chinese exportsector doorzet. Deze cijfers zijn in Peking gepubliceerd door het ministerie van Landbouw en zijn gebaseerd op onderzoek in 150 dorpen in vijftien provincies.

Hoewel het aantal banen daalt, keren op dit moment, drie dagen na het Chinese nieuwjaarsfeest, miljoenen arbeidsmigranten terug naar de fabrieken in de zuidelijke Parelrivierdelta en de centrale Yangtzerivierdelta. Zij hopen toch werk te vinden en zijn bereid nog lagere lonen en slechtere arbeidsomstandigheden te accepteren. Verwacht wordt dat tienduizenden de reis voor niets maken.

Voor de zuidelijke, centrale en westelijke provincies vormt de omgekeerde migratie een nieuw probleem, want voor de miljoenen werkloos geraakte boerenzonen en -dochters is op het platteland geen werk. Het totale aantal arbeidsmigranten wordt geschat op 130 miljoen.

De Chinese premier Wen Jiabao zei maandag bij het slot van zijn Europese toer in Londen dat zijn regering werkt aan een tweede pakket van fiscale stimuleringsmaatregelen. Peking denkt dat daardoor de groei van de economie toch op een hoog peil (8 procent) gehouden kan worden. Onafhankelijke economen betwijfelen dat.

President Hu Jintao heeft het leger en de politie opgeroepen om in het geval van „massa-incidenten”, zoals demonstraties worden genoemd, „volgens de wet en gedisciplineerd” op te treden. Met andere woorden: sociale onrust moet worden onderdrukt.