Brussel pleit voor gemeenschappelijke gegevensbescherming

Rotterdam. Als de te grote verschillen in het privacybeleid in de lidstaten niet worden geharmoniseerd, zal de invoering van de elektronische identificatie vertraging oplopen. Dat zei directeur Andrea Pirotti van Enisa, het EU-agentschap voor cyberveiligheid, gisteren tijdens de presentatie van een rapport over de risico`s van elektronische identiteitskaarten. Tien Europese landen, waaronder Nederland, gebruiken reeds identiteitskaarten met een chip. Nog eens tien landen plannen de invoer van de elektronische identificatie, die enkele risico`s kent zoals diefstal van de gegevens, identiteitsvervalsing en ongewenste gedragsbepaling van de gebruiker. Enisa wil dat de lidstaten beveiligde servers gebruiken en biometrische paspoorten invoeren. De `eID` wordt voorlopig vooral gebruikt bij contacten met de overheid, zoals belastingsaangiften, maar kan ook dienen de beveiliging van draadloze internetverbindingen.