Ambacht domineert designbeurs Rotterdam

Design Object Rotterdam t/m 8 febr, Wilhelminakade 326, Rotterdam. Zie ook objectrotterdam.nl****

Recept voor een moderne ring. Je neemt de binnenband van een scooterband, een op Marktplaats gevonden spaarvarken en een parelketting van oma. Van deze drie voorwerpen maak je een kleine installatie, waarvan je een driedimensionale scan laat maken. Met moderne technieken ‘print’ je van het computerbestaand vervolgens sterk verkleinde titanium kopieën. Voilà, klaar zijn de ringen.

Sieradenontwerper Ted Noten, bekend geworden met zijn acrylaat broches en colliers waarin hij zowel edelstenen en lijntjes cocaïne als insecten en muizen opsloot, was het naar eigen zeggen even zat, dat gepriegel met kleine voorwerpen. „Ik wil nu eens vanuit het groot sieraden maken.”

De resultaten van zijn nieuwe werkwijze – Noten maakte van een autoband en een stel pumps ook nog broches en armbanden – zijn te zien op de vormgevingsbeurs Object Rotterdam, die tegelijkertijd met de kunstbeurs Art Rotterdam wordt gehouden.

Vormgevingsbeurs is eigenlijk geen adequate omschrijving. Object Rotterdam afficheert zichzelf als „de eerste beurs ter wereld waar de nieuwste ontwikkelingen te zien zijn van unieke, of in kleine oplage geproduceerde objecten”. Gewone sieraden, meubels en gebruiksvoorwerpen zijn in Rotterdam slechts met een lampje te zoeken. Design dat aanschurkt tegen de kunst, dát is wat Object Rotterdam vooral biedt.

Stonden twee jaar geleden op de eerste editie van Object nog diverse handelaren met vintage meubelen, dit keer is het programma met de bekende galeries en producenten aangevuld met instellingen die een platform bieden voor hedendaagse vormgeving: Droog Design, het Zuiderzeemuseum, het Sandberg Instituut en het Designhuis Eindhoven. Die keuze zorgt ervoor dat Object Rotterdam een breed en actueel overzicht biedt van hoe ‘Dutch design’ er voor staat. Vrijwel alle Nederlandse ontwerpers van naam, van aanstormend talent tot arrivés, zijn vertegenwoordigd.

Ted Noten mag zijn nieuwe sieraden met geavanceerde techniek hebben gemaakt, opvallend is het grote aantal ambachtelijke producten in Rotterdam. Zo toont het Zuiderzeemuseum schalen en servetringen van gevlochten wilgentenen, ontwerpen van Scholten & Baijings. I+I uit Milaan presenteert een serie handgeweven tapijten, onder anderen van Richard Hutten. En ontwerper Paul Derrez, de eigenaar van de avant-gardistische sieradengalerie Ra, greep terug op het ouderwetse zilversmeden. Hij maakte een collectie tafelzilver, onder meer een prachtige schaal met Mickey Mouse-oren van blauw kunststof. „Twee dagen hameren per schaaltje”, zegt Derrez met een lach.

Diverse ontwerpers werken net als Ted Noten met gevonden materialen. Tejo Remy, bekend van zijn kast met vuilnisbakladen, verzamelde met zijn compagnon Rene Veenhuizen oude wollen dekens. Ze sneden deze in stroken en verlijmden ze tot grillig gevormde vloerkleden. Sieradenontwerper Hans Appenzeller verrast met colliers waaraan een schelp of een denneappel hangt.

Groot is het aanbod van zeer exclusieve meubels in beperkte oplage. Deze ontwerpen, waarvan sommige vermoedelijk nog dateren uit de tijd voordat duidelijk werd hoe de kredietcrisis zich zou ontwikkelen, hebben vaak vijfcijferige prijskaartjes, oplopend tot wel 60.000 euro. Maar bijzonder zijn sommige meubels zeker, zoals de roestvrijstalen Stealth van Dave Keune, een stoel met voetenbank die afkomstig lijkt uit de televisieserie Star Trek.

Ook voor minder draagkrachtige designliefhebbers is op de beurs genoeg moois te vinden. Zo is het sympathiekste nieuwe product van Object Rotterdam, een porseleinen zoutvat van Aldo Bakker, bij Thomas Eyck te koop voor 70 euro.

    • Arjen Ribbens