Afgezant VN bereikt niets bij Birmese junta

De speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Birma heeft gisteren zijn zevende bezoek aan het militair bestuurde land afgerond zonder resultaten. Hij vertrok zonder een slotverklaring te hebben afgelegd.

De Nigeriaan Ibrahim Gambari is aangesteld om een dialoog tussen de junta en de onder huisarrest geplaatste oppositieleidster Aung San Suu Kyi op gang te brengen, maar slaagt daar niet in. Premier Thein Sein stond hem gisteren een uur te woord. Op Gambari’s verzoek om meer politieke gevangenen vrij te laten, zei hij dat de VN eerst de economische sancties en visabeperkingen moeten intrekken. De afgezant heeft juntaleider Than Shwe de afgelopen vier bezoeken niet ontmoet. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er nu meer dan 2.100 politieke gevangenen.

Aung San Suu Kyi, die Gambari bij zijn vorige bezoek in augustus niet wilde ontvangen, heeft maandag gezegd dat zij teleurgesteld is over zijn vorderingen.

Het regime wil volgend jaar meerpartijenverkiezingen houden en zegt daarmee de democratie te zullen herstellen. In een nieuwe grondwet liet de junta vorig jaar vastleggen dat Aung San Suu Kyi niet mag deelnemen aan de verkiezingen en dat een kwart van de parlementszetels voor het leger gereserveerd zal zijn. (AP)