Zware aanslag op politie in Uruzgan: 21 doden

Een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft gisteren aan 21 politieagenten het leven gekost. Zeker twintig anderen raakten gewond. Dat heeft de politiecommissaris van Uruzgan gemeld. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist. De aanslag is de zwaarste op de Afghaanse politie in maanden.

De dader droeg explosieven op zijn lichaam die verborgen waren onder een politie-uniform. Zo kon hij het opleidingscentrum voor de politie in de provinciehoofdstad Tarin Kowt binnenkomen. Het is een beproefde tactiek van de Talibaan. Vorig jaar zijn in Afghanistan bij aanvallen van opstandelingen zo’n 870 politieagenten gedood, het jaar ervoor ruim 900.

De aanslag had plaats op het moment dat op de Nederlandse basis Kamp Holland, nog geen kilometer van Tarin Kowt, een nieuwe commandant aantrad. Brigadegeneraal Tom Middendorp nam het bevel over de NAVO-militairen over van kolonel Kees Matthijssen. Het hoofd van de civiele vertegenwoordiging, Peter Mollema, werd vervangen door Joep Wijnands. Hij gaat werken aan verbetering van het Afghaanse bestuur en aan wederopbouw. De nieuwe leiding wil meer samenwerken met het Afghaanse leger en de politie. De gouverneur van Uruzgan en de Nederlandse commandant van de NAVO-troepen in Zuid-Afghanistan waren bij de ceremonie aanwezig.

Defensie vermoedt geen verband tussen de aanslag en de commando-overdracht, omdat „de aanslag niet gebeurde op de weg die de gouverneur aflegt tussen het gouverneursgebouw en Kamp Holland”. Acht gewonden zijn naar het ziekenhuis op de basis gebracht.

De Talibaanwoordvoerder die de aanslag telefonisch opeiste bij internationale persbureaus kondigde aan dat de Talibaan doorgaan met bomaanslagen tegen Afghaanse overheidsfunctionarissen en buitenlandse militairen. In Deh Rawood, waar Nederlandse militairen een kleinere basis bemannen, heeft het Afghaanse leger gisteren drie mannen met bomgordels gearresteerd, meldde het Afghaanse ministerie van Defensie. Zij zouden zelfmoordaanslagen hebben willen plegen in Uruzgan. (AP, AFP)