Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

Waarom geeft de Citotoets een score tussen 501 en 500?

Waarom loopt de score van de Citotoets van 501 tot 550, vraagt Joost Frenkel uit Amsterdam zich af. Waarom niet van 1 tot 10, of van 1 tot 100?

Vandaag beginnen ruim 150.000 kinderen uit groep 8 van de basisschool met zwetende handjes aan de Cito-eindtoets. Drie ochtenden beantwoorden ze tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen, wiskunde, studievaardigheden en wereldoriëntatie. En dan maar wachten tot de uitslag in maart.

Joepie, 547!

Een groot getal, dat sowieso, maar wat betekent het?

Cito, voluit het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling, heeft bewust gekozen voor zo’n afwijkende schaal – 501 tot 550 dus – zodat het niet onmiddellijk geassocieerd wordt met schoolcijfers 1 tot en met 10. „Voor de eindtoets kun je niet slagen of zakken, op de toets kun je geen voldoendes of onvoldoendes halen”, laat de woordvoerster van Cito weten. „Bovendien willen we voorkomen dat de toets wordt gezien als een intelligentietest.” Bij zo’n IQ-test is 100 het gemiddelde.

Omdat de einduitslag van de Citotoets een extra en vrijwillig hulpmiddel is om de keuze voor het vervolgonderwijs te bepalen, zegt het getal lang niet alles. Ook rapportcijfers en bijvoorbeeld het advies van de leraar tellen mee. Maar een grove indeling volgens Cito is: bij 532 of lager vmbo, 533 tot 545 havo, en boven de 545: gymnasium of atheneum.

Het niveau van de toets kan per jaar verschillen. Als iemand vorig jaar een score van 545 had, zou die niet automatisch dit jaar ook die score halen. „Elk jaar kijken we opnieuw naar de totaalscore dat jaar. Deze score wordt omgezet in een score tussen de 501 en 550 met behulp van een formule die jaarlijks wordt aangepast op basis van de moeilijkheidsgraad van de toets”, aldus Cito. De hoogste score blijft dus altijd 550. Daardoor is het lastig de niveaus van de jaren onderling te vergelijken.

Meer over de Cito-toets op pagina 8 en 9

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Citotoets

De kop Waarom geeft de Citotoets een score tussen 501 en 500? (dinsdag 3 februari, pagina 2) bij de rubriek next question was fout. Daar had natuurlijk moeten staan: Waarom geeft de Citotoets een score tussen 501 en 550?