Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Dichtbij Nederland. Programma over het dagelijks leven in Nederland, de Antillen, Suriname, Marokko en Turkije, aan de hand van actuele gebeurtenissen. Vandaag o.m.: de Citotoets op een school in Amsterdam Slotervaart, een actie van Friese vrouwen met de voornaam Berber die protesteren tegen een mogelijk verbod voor Marokkanen in Nederland om hun kinderen Berberse voornamen te geven, en een reportage over een Turkse baby die statenloos blijkt omdat zijn vader hem niet al vóór zijn geboorte officieel heeft erkend. Ned.1, 17.30-17.50u.

EénVandaag. Aandacht voor de vraag hoeveel van onze privacy wij bereid zijn op te offeren voor de strijd tegen het terrorisme. En een reportage over stijgend drankmisbruik onder 55-plussers en bejaarden. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Reportage over circus Moskou-Holiday en zijn directeur Hans Martens, die zijn acts met Bengaalse tijgers en een olifant in Alphen a/d Rijn niet mocht opvoeren van de wethouder Dierenwelzijn. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage op een bouwplaats in Amersfoort n.a.v. het in financiële nood verkerende bouwbedrijf Van Hoogevest. Onderaannemers halen de bouwplaats leeg, omdat ze denken dat ze geen geld meer zullen zien. En een item over onderzoek van o.m. de FIOD naar fraude met persoonsgebonden budgetten. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Te gast: zanger/acteur Alex Klaasen over zijn eerste solovoorstelling Eindelijk Alleen, en journalist Bas Haan, die een boek schreef over de Deventer moordzaak. Hij twijfelt niet aan de schuld van de veroordeelde Ernst Louwes. Ned.3, 19.30-20.20u.

Het elfde uur. Te gast: VVD-fractievoorzitter Mark Rutte over het Irakonderzoek en de aanpak van de kredietcrisis door het kabinet; bioloog René Fransen, die vindt dat het Scheppingsverhaal en de evolutietheorie elkaar niet uitsluiten; en zanger Ernst Daniël Smid over een nieuw seizoen Una voce particolare. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. In ieder geval te gast: actrice Tjitske Reidinga (Claire in de serie Gooische Vrouwen) over haar rol in De God van de Slachting, een ‘komedie voor beschaafde mensen’ door Theatergroep Suburbia. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Hamas, the untold story. Britse documentaire van Rodrigo Vazquez, die met zijn camera tot de inner circle van Hamas wist door te dringen. De islamitische verzetsbeweging werd in 1987 opgericht door Palestijnse studenten. Hun droom was het stichten van een islamitisch Palestina. Ruim twintig jaar later is deze droom gedeeltelijk gerealiseerd. In de kleine afgesloten en door oorlog beschadigde Gazastrook, waar ongeveer 1,5 miljoen mensen wonen, is Hamas langs democratische weg aan de macht gekomen. Maar besturen is iets anders dan gewapend verzet plegen. De documentaire over de eerste maanden van Hamas in Gaza maakt veel duidelijk over de recente uitbarsting van oorlogsgeweld in Gaza. Ned.2, 23.25-0.25u.

informatief

Horizon: Cannabis, the evil weed? Documentaire over de stand van het onderzoek naar de voordelen en gevaren van wietgebruik. Verslavingsdeskundige John Marsden spreekt met verschillende mensen over de effecten van cannabis op hun leven. BBC 2, 22.00-23.00u.

De rijdende rechter. Mr. Frank Visser oordeelt over een ruzie tussen meneer De Jong en natuurbeschermingsvereniging It Fryske Gea. De Jong dumpt bagger uit de sloot langs zijn huis op een strookje land waar volgens de vereniging beschermde bloemsoorten groeien. Ned.1, 22.30-23.00u.

Themenabend: Europas neue Sklaven. Thema-avond over mensenhandel en moderne slavernij in Europa. Eerst de documentaire Moldawien – Ausverkauf einer Nation. In Moldavië (tussen Roemenië en Oekraïne) heeft de armoede al zo’n 800.000 mensen de grens over gedreven. Tienduizenden vielen in handen van mensenhandelaren en werken nu als slaven in o.m. Turkije, Dubai en Cyprus. Daarna de reportage Handelsware Mensch, die het netwerk achter de moderne mensenhandel in een aantal West-Europese landen blootlegt. Tot slot een gesprek met twee deskundigen van internationale organisaties tegen mensenhandel. Arte, 22.34-0.30u.

amusement

Lead balloon. Britse sitcom over de gefrustreerde stand-up comedian Rick Spleen, gespeeld door Jack Dee. Vanavond moet Rick voice-over-teksten schrijven voor een Candid Camera-dvd. Canvas, 20.40-21.10u.

radio

Kunststof. Jellie Brouwer praat met wetenschapsjournalist José van der Sman over haar boek Ware Liefde, waarin ze op zoek gaat naar feitelijke verklaringen binnen verschillende wetenschappen voor emoties als verliefdheid, liefde en passie. Radio 1, 19.02-20.00u.

Zaterdag jongstleden. Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Felix Mendelssohn-Bartholdy zijn oude opnamen te horen uit Zaterdagmatinees van werken van deze componist: Die erste Walpurgisnacht, Concert voor piano en strijkorkest en de Vierde Symfonie. Radio 4, 20.02-23.00u.