Vesteda klaagt bij EU over corporaties

Vesteda, marktleider in de verhuur van woningen in het duurste segment, gaat een klacht indienen bij de Europese Commissie wegens oneerlijke concurrentie door woningcorporaties.

Vesteda, dat het hoofdkantoor in Maastricht heeft en is voortgekomen uit het ABP Woningfonds, verhuurt 28.000 exclusieve woningen door het hele land. „Daarbij hebben we steeds meer last van woningbouwcorporaties”, zegt Smeets. „Een voorbeeld is ons project Detroit aan het IJ in Amsterdam. Daarnaast ligt een project van een corporatie. Aanvankelijk beloofde men sociale sector. Het is vrije sector geworden. De woningen worden er voor de helft van onze prijzen verhuurd. Daardoor kampen wij met leegstand.”

„De druppel die voor ons de emmer deed overlopen”, zegt Smeets, „was de aankondiging dat het Rijk de waarborg voor leningen van corporaties, nu 200.000 euro per woning, wil verhogen. De overheid motiveert dat met de moeilijke omstandigheden in de markt, maar dat zijn precies de omstandigheden waaronder wij ook moeten opereren. Met de waarborg kunnen de corporaties tegen een 2 tot 2,5 procentpunt lagere rente lenen.”

Voorjaar 2007 klaagde de IVBN (de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland) al bij eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) over de taakafbakening van woningcorporaties. Smeets denkt dat zijn nieuwe klacht beter onderbouwd is, doordat hij onder meer de aanpassing van de waarborg kan aanvoeren.