Stammen Irak : fraude

Sunnitische stamleiders die de afgelopen jaren het initiatief hebben genomen om Al-Qaeda-in-Irak te verdrijven uit hun bolwerken in West-Irak, hebben gisteren gedreigd de wapens op te nemen wegens fraude in de verkiezingen van zaterdag.

De zogeheten Bewustwordingsraden waarin de stammen zich tegen Al-Qaeda hadden verenigd, bonden in de provinciale verkiezingen de strijd aan met de Iraakse Islamitische partij die de provincie sinds 2005 bestuurde.

Zowel de stammen als de Islamitische Partij zeggen nu de verkiezingen in Anbar te hebben gewonnen. De stammen dreigen de provinciehoofdstad Ramadi in lichterlaaie te zetten als de Islamitische Partij inderdaad de zege krijgt toebedeeld. Volgens verkiezingsfunctionarissen is de officiële voorlopige uitslag binnen een paar dagen te verwachten en de definitieve uitslag over enkele weken. (Reuters)