Sertaline werkt het beste tegen depressie

Rotterdam. Het antidepressiemedicijn sertraline (merknaam: Zoloft) komt het beste uit de bus bij een onafhankelijke vergelijking van de werking van twaalf verschillende antidepressiva bij zware depressie. Ook escitalopram (Lexapro) scoort goed. Reboxetine werkte duidelijk slechter dan alle andere. Dat middel is in Nederland niet op de markt. Een internationaal team vergeleek alle gegevens uit 117 onderzoeken naar de werking van de twaalf nieuwste antidepressiva. Het onderzoek verscheen op de website van The Lancet. Alleen studies naar mensen met een zware depressie die een gangbare dosis kregen, werden meegenomen. Verlaagde de dosis de depressieve klachten met minimaal de helft binnen acht weken, dan beschouwden de onderzoekers dat als een goed resultaat.