Rups stelt Liberia voor een raadsel

Het West-Afrikaanse Liberia is in de greep van raadselachtige rupsen. Een leger van miljoenen groen gekleurde veelvraten doet zich al dagen tegoed aan landbouwgewassen en bedreigt inmiddels ook buurlanden. Biologen en voedseldeskundigen gissen vooralsnog naar de identiteit van de rupsen.

De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf riep vorige week de nationale noodtoestand uit na een invasie van armyworms, rupsen tot 5 centimeter groot die opereren in groepsverband en in een handomdraai hele lappen grond kaalvreten. De rupsen marcheren met wel 60 kilometer per dag over de landbouwgrond van honderdduizenden zelfvoorzienende Liberianen en eten tarwe, maïs en bananen op. Gisteren werd echter bekendgemaakt: de rupsen zijn helemaal geen armyworms.

„We hebben absoluut te maken met een crisis”, zei Winfred Hammond van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Volgens Winfred hebben FAO-medewerkers ontdekt dat de rupsen in Liberia onder meer een ander eetpatroon hebben dan armyworms. Laboranten in Londen gaan nu na wie de raadselachtige rupsen in Liberia dan wél zijn.

De rupsenplaag, die wordt geweten aan extreme regenval verleden jaar, is al de grens met Guinee overgestoken en landbouwexperts vrezen al voor de cacaoproductie in Ivoorkust en Ghana.