Primeur: bios voor autisten

Het Amsterdamse filmtheater De Uitkijk gaat speciale voorstellingen voor autisten ontwikkelen. De bioscoop hoopt zo een nieuw publiek te bereiken. De films bevatten zo min mogelijk prikkels, volgens programmeur Marieke Jonker. Ze worden gedraaid met gedempt geluid en zonder zware bassen om trillingen te voorkomen. Ook ondertitels kunnen autisten afleiden. Jonker: „Wat de beste manier van vertonen is, moet nog blijken. We denken aan briefjes bij de deur met teksten als: ‘Je krijgt zo twee reclames en drie trailers te zien. Dan begint de hoofdfilm’.” De Uitkijk werkt samen met de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Vereniging voor Autisme. In Groot-Brittannië bestaan zogenoemde autism friendly screenings al langer; De Uitkijk heeft de primeur in Nederland. De eerste proefvoorstelling voor kinderen is op 23 februari met De Maanprinses en het geheim van het witte paard van Gabor Csupo (2008). (NRC)