Ophef over de nieuwe `Polen-cao`

Rotterdam. Is het uitbuiting of een verbetering? Dat is de kern van de discussie over de nieuwe cao voor buitenlandse uitzendkrachten die de Internetvakbond, onderdeel van De Unie, afgelopen weekeinde heeft gesloten met de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA). Volgens Joop de Vries, onderhandelaar van de Internetvakbond, is een speciale collectieve arbeidsovereenkomst voor buitenlandse, in de praktijk vooral Poolse, uitzendkrachten broodnodig omdat zij ”bijzondere behoeftes” hebben, zoals een werkgarantie, taalcursussen en een verplichting van de werkgever om adequaat onderdak te bieden. Daarin voorziet het nieuwe cao-voorstel. Vakbond FNV Bondgenoten en de koepel voor uitzendbureaus ABU zeggen dat de cao juist slechter is dan de arbeidsovereenkomst die zij eerder sloten. Vooral de toeslagen voor avondwerk en overwerk zouden lager zijn.