Obama benoemt nieuwe ministers

De Amerikaanse president Barack Obama neemt nog een Republikein op in zijn kabinet. Amerikaanse media bevestigden gisteren het gerucht in Washington dat hij senator Judd Gregg uit New Hamsphire vandaag officieel zou voordragen als minister van Handel. Deze post was vacant sinds Obama’s oorspronkelijke kandidaat, gouverneur Bill Richardson, zich begin dit jaar moest terugtrekken in verband met een fraudeonderzoek in zijn thuisstaat New Mexico.

In de onderhandelingen maakte Gregg zijn voordracht afhankelijk van de politieke kleur van zijn opvolger in de Senaat. In Amerikaanse staten benoemt de gouverneur de opvolger van een tussentijds vertrekkende senator. In New Hampshire is de gouverneur momenteel een Democraat, John Lynch. In een gisteren uitgegeven verklaring zegde hij Gregg toe een Republikein op zijn zetel te benomen. Bij de Congresverkiezingen van eind 2010 is de zetel weer verkiesbaar. Democraten zeiden gisteren goede hoop te hebben de zetel dan op te pikken.

Gregg stelde de eis, omdat zijn partij anders nog zwakker was komen staan in de Senaat. Als – zoals algemeen verwacht – de Democraat Al Franken de slepende Senaatsrace in Minnesota wint, bekleden Democraten binnenkort 59 van de 100 Senaatszetels. Dat zouden er 60 worden wanneer Gregg vervangen werd door een Democraat. Met zo’n meerderheid zou het voor de Democraten veel makkelijker worden wetgeving door te voeren, omdat de Republikeinen niet langer beschikken over het procedurele obstructiewapen van de zogeheten ‘filibuster’.

Verder keurde de Senaat gisteren de voordracht goed van Eric Holder als nieuwe minister van Justitie. Hij kreeg de ruime steun van 75 senatoren. De 21 die tegen zijn benoeming stemden, waren allen Republikein. Holder zal onder meer verantwoordelijk worden voor de sluiting van het gevangenenkamp op de marinebasis Guantánamo Bay. Tijdens de hoorzittingen in de Senaat moest hij zich onder meer verdedigen over de omstreden gratie die hij als juridisch adviseur van president Clinton (1993-2001) voorbereidde voor de voortvluchtige fraudeur Marc Rich. (Reuters/AP)

Weblog over de nieuwe president: nrc.nl/obama