NIBC haalt Duits spaargeld op

De Haagse zakenbank NIBC gaat spaargeld ophalen bij Duitse consumenten. Dat heeft NIBC vandaag bekendgemaakt.

Onder de naam NIBC Direct heeft de Nederlandse bank een kantoor geopend in Frankfurt. NIBC zal het geld online gaan ophalen en er ook vooral via internet mee adverteren. De rente die Duitse spaarders krijgen, varieert van 5 procent voor geld dat altijd kan worden opgenomen tot 5,5 procent voor deposito’s waarop het geld voor langere tijd wordt weggezet. „Wij kunnen die hoge rentes bieden, omdat we weinig kosten maken”, zei bestuursvoorzitter Jeroen Drost van NIBC in een toelichting.

In Nederland betaalt NIBC Direct vergelijkbare percentages. NIBC begon in september vorig jaar met het ophalen van spaargeld in Nederland, wat op zich een branchevreemde activiteit is voor een zakenbank. In vijf maanden werd voor 1 miljard euro aan Nederlands spaargeld aangetrokken.

Banken zijn hard op zoek naar spaargeld, omdat ze via andere wegen moeilijk aan geld kunnen komen om hun activiteiten te financieren. Daardoor is er een hevige strijd om de spaarder losgebarsten en banken bewegen zich met onlinespaarrekeningen makkelijk over de grenzen.

De constructie die NIBC kiest is enigszins vergelijkbaar met die van het IJslandse Landsbanki, dat vorig jaar onder de naam Icesave voor 1,6 miljard euro aan spaargeld uit de Nederlandse markt haalde, terwijl het verder niet actief was op de consumentenmarkt. Toen Landsbanki in oktober failliet ging, draaide de Nederlandse overheid op voor 100 miljoen euro aan door spaarders geleden schade en de Nederlandse banken voor 225 tot 230 miljoen euro.

Het Duitse spaargeld van NIBC valt onder de Nederlandse garantieregeling. Dat betekent dat mocht NIBC in de toekomst in de problemen komen, andere Nederlandse banken de spaartegoeden van de Duitse spaarders tot 40.000 euro zullen moeten vergoeden.