Naam vergeten

Over het vergeten van namen. Onder andere. Het begon ermee dat ik in mijn straat een vrouw tegenkwam die ik kende. Ik wilde haar groeten, maar realiseerde me op tijd dat het Dieuwertje Blok was. Die ken ik wel, maar niet persoonlijk en zij kent mij al helemaal niet.

Dat was ik alweer vergeten toen ik een vriendin iets wilde vragen over een bepaalde Nederlandse vrouw die bekend is van tv – maar ik kon absoluut niet op de naam van die vrouw komen. Telkens als ik dacht ‘ja, nú weet ik het’, kwam daar ‘Dieuwertje Blok’ achteraan – maar die was het niet, dat wist ik zeker. Ik was op dat moment even vergeten dat ik Dieuwertje Blok pas was tegengekomen. Daar was ik helemaal niet mee bezig, ik was bezig geïrriteerd iets anders uit mijn geheugen op te graven dat daar met geen mogelijkheid meer was te vinden.

„Bedoel je Daphne Bunskoek?”, vroeg de vriendin.

„Ja”, zei ik opgelucht. „Gek hè, ik had steeds een andere naam in mijn hoofd, maar ik wist zeker dat die het niet was.”

„Van wie dan?”, vroeg de vriendin. Maar ik wist het niet meer, Daphne Bunskoek had die andere naam nu weer volledig vervangen. Pas uren later kwam ik ineens weer op Dieuwertje Blok, en bedacht ik dat zij in mijn hoofd zat omdat ik haar was tegengekomen. (En dat de namen allebei met D beginnen, op K eindigen en evenveel lettergrepen hebben.)

Dit is wel een heel lange inleiding om over de Jennifer Aniston-cel te beginnen. Sommige mensen hebben, zo blijkt uit onderzoek, exact één hersencel die vuurt bij informatie over Friends-actrice Jennifer Aniston – alléén over haar, de cel reageert niet op andere beroemdheden.

Dus misschien had ik tijdelijk wel één Dieuwertje Blok/Daphne Bunskoek-cel. Als-ie vuurde voor de één, kon-ie niet meer vuren voor de ander – want het zijn natuurlijk totaal verschillende vrouwen. Een absurd gevoel, om zoiets gehad te hebben. Gelukkig heb ik nu waarschijnlijk, alleen al door dit op te schrijven, méér hersencellen gespecialiseerd in vierlettergrepige vrouwelijke tv-persoonlijkheden die met D beginnen en op K eindigen. Hoeven Daphne en Dieuwertje bij mij geen cel meer te delen.

In De Theoriefabriek bespreekt Ellen de Bruin elke week al dan niet gangbare theorieën over menselijk gedrag.

    • Ellen de Bruin