'N-Korea klaar om raket te testen'

Noord-Korea treft voorbereidingen voor een proeflancering van een lange afstandsraket die kan worden voorzien van een kernkop. Dit meldt vandaag het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap news. Pyongyang heeft het bericht bevestigd noch ontkend.

Een anonieme bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft gezegd dat Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten recent een Noord-Koreaanse trein hebben waargenomen die een zogeheten Taepodong-2 raket vervoerde. Naar wordt aangenomen zal de raket binnen twee maanden klaar zijn om te worden gelanceerd.

Een Taepodong-2 raket heeft een bereik van zesduizend kilometer. Dat betekent volgens wapenexperts dat Alaska en het westen van de VS binnen het bereik van de raket liggen. In 2006 mislukte een proeflancering van eenzelfde type raket. Bij een nog vroegere test vloog een Taepodong over Japan heen om in zee te verdwijnen.

Vorige maand maakte een Amerikaanse onderzoeker na een bezoek aan Noord-Korea bekend dat het land ruim dertig kilo plutonium had opwerkt. Deze hoeveelheid splijtmateriaal zou voldoende zou om zeven atoomraketten te bouwen.

De rapporten over het Noord-Koreaanse rakettransport komen na berichten in Japanse media dat een testlancering op handen is.

De betrekkingen tussen Noord-en Zuid-Korea zijn sinds het aantreden van president Lee in Seoul een jaar geleden bekoeld, omdat de nieuwe president een harde opstelling heeft ten aanzien van de nucleaire ambities van Pyongyang.

De afgelopen weken zijn de relaties snel verslechterd. Vrijdag zegde Noord-Korea alle lopen akkoorden en samenwerkingsverdragen eenzijdig op. Sommige analisten menen dat het noorden alleen uit is op een betere onderhandelingspositie. Anderen sluiten een gewapend conflict niet uit.