Mooiste boekomslag van 2009

De valk van Kester Freriks is gisteren in de Passenger Terminal in Amsterdam uitgeroepen tot het boek met het mooiste omslag van 2009. Een kleine tweehonderd boekverkopers kozen de afgelopen twee weken hun favoriet uit een selectie van twaalf boekomslagen, die van tevoren was samengesteld door een zevenkoppige jury. Hoofdjurylid Just Enschedé van Stichting de Best Verzorgde Boeken, samen met Boekblad een van de initiatiefnemers, geeft uitleg.

Waarom is het omslag van ‘De valk’ zo mooi?

„Het heeft iets klassieks, zonder dat het plichtmatig overkomt. Daarnaast heeft deze omslag kracht en oogt hij fris. De valk won afgetekend met 22 procent van de stemmen. Het boek was van begin af aan favoriet.”

Waar moet een goed boekomslag aan voldoen?

„Belangrijkste is de ‘opvalfactor’: dat het boek er uitspringt als je in een boekwinkel loopt. Ook moet het nieuwsgierig maken, en verband hebben met de inhoud van het boek. Daarnaast moet je als uitgever in de gaten houden hoe een omslag eruitziet op een klein plaatje; dat is van belang voor de online verkoop.”

Zegt een goed omslag iets over de kwaliteit van het boek?

„Dat is moeilijk te zeggen. Meestal staat het los van elkaar.”

Wat is volgens u het beste omslag ooit?

„Zonder twijfel Turks Fruit van Jan Wolkers. De combinatie van kleuren, de eenvoud en het gebruik van letters. Iedereen heeft dat op zijn netvlies staan.”

Steven Verseput

Zie www.boekblad.nl/boekomslag/ voor de 12 boekomslagen

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Mooiste boekomslag

In de tekst Mooiste boekomslag van 2009 (dinsdag 3 februari, pagina 25) bij de rubriek bellen met... ontbrak de naam van de maker van het mooiste boekomslag van 2009. Zij heet Anneke Germers. De illustrator van het boekomslag van Turks Fruit (geschreven door Jan Wolkers) is wijlen Jan Vermeulen.

    • Steven Verseput