'Möllenkamp loog over Maserati'

Woningcorporatie Rochdale ontsloeg directeur Möllenkamp op staande voet. Minister Van der Laan wil weten of het toezicht voldeed. Interim-directeur Erents legt uit.

Toenmalig directeur Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale nam twee jaar geleden een Maserati als auto van de zaak. De raad van commissarissen verbood hem dit, omdat de toezichthouders een dure sportwagen ongepast vonden voor een instelling die mensen met een laag inkomen onderdak moet geven.

De auto zou op termijn worden verkocht, om waardeverlies te vermijden. Möllenkamp mocht er niet meer in rijden.

„Toen we de auto vorig jaar verkochten, zagen we dat de kilometerstand veel hoger was”, vertelt interim-directeur Gerard Erents. „Hij had er toch in gereden en daarover gelogen tegen de commissarissen.”

De leugen was een van de redenen om Möllenkamp in oktober 2008 te schorsen en een onderzoek te laten uitvoeren naar zijn handel en wandel. De andere reden was een artikel in De Telegraaf over de verdachte manier waarop de directeur een appartementencomplex wilde verkopen. Hij zou daarbij de kandidaat-koper allerlei voordeeltjes hebben geboden.

Op grond van de eerste uitkomsten van het onderzoek van Deloitte heeft Rochdale Möllenkamp zondag op staande voet ontslagen. De directeur zou interne regels hebben overtreden en informatie hebben achtergehouden.

Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) heeft donderdag een gesprek met Rochdale over het toezicht bij de corporatie.

Gerard Erents zal daarbij aanwezig zijn.

U moet op het matje komen?

„Zo voel ik dat niet. De minister wil terecht weten hoe het toezicht heeft gefunctioneerd. Dat willen wij ook. Daarom hebben we inmiddels zelf een onderzoek ingesteld naar het toezicht. Dat moet deze maand klaar zijn.”

Waarom heeft u nu pas weer het principe ingevoerd dat niemand een grote beslissing in zijn eentje neemt?

„Het vier-ogen-principe bestond hier al, maar het werd niet altijd toegepast. Het ontbrak daardoor aan checks and balances in de organisatie. Dat tegenwicht was wel nodig, want Möllenkamp is een dominante persoonlijkheid. Meer wil ik niet zeggen over zijn privépersoon.”

Klopt het dat de directeur zichzelf bonussen heeft toegekend?

„Ja, hij heeft bonussen gekregen, maar of die ten onrechte zijn gegeven – en dus of er sprake was van zelfverrijking – is nog voorwerp van onderzoek.”

Is er ook sprake van zelfverrijking bij enkele vastgoeddeals?

„Ook dat wordt onderzocht. Het gaat dan om enkele aankoop- en verkooptransacties van vastgoed.”

Rochdale zou met 46,6 miljoen euro veel te veel hebben betaald voor kantoorpand De Heerd in Amsterdam Zuidoost.

„Ja, en dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of Möllenkamp is dom geweest om zo veel te betalen, of hij heeft op een of andere manier voordeel gehad bij de te dure aankoop.”

En de voorgenomen verkoop van het appartementencomplex Nellenstein, waarbij de koper allerlei voordelen zou krijgen?

„Die verkoop, die destijds is genoemd in het Telegraaf-artikel, is uiteindelijk niet doorgegaan. We laten wel andere verkooptransacties bekijken. De onderzoeken moeten in het eerst kwartaal van dit jaar klaar zijn.”

Het staat dus nog niet vast dat er sprake is van zelfverrijking?

„Nee, als dat zo was geweest, hadden we meteen aangifte gedaan. Zodra strafbare feiten aan het licht komen, zullen we die meteen melden aan justitie.”

    • Karel Berkhout