Lantaren/ Venster is gered van faillissement

Het Rotterdamse film- en theatercomplex Lantaren/Venster is gered van een faillissement. Het stadsbestuur verhoogt de jaarlijkse subsidie voor de komende vijftien jaar, van 1,2 naar 1,6 miljoen euro, waardoor Lantaren/Venster naar de Wilhelminapier op de Kop van Zuid kan verhuizen.

Dat heeft wethouder Rik Grashoff (cultuur en participatie, GroenLinks) gisteren bekendgemaakt. Ook kondigde hij de komst aan van een nieuw bestuur. De huidige leiding is verdeeld na een arbeidsconflict. Volgens Grashoff staat de personele ingreep los van de financiële problemen. „We zijn al sinds december bezig met de vorming van een nieuw bestuur.”

Lantaren/Venster wordt opgesplitst: jazz en film verhuizen naar Zuid, het productiehuis van dans en theater wordt ondergebracht bij een nader te bepalen partij in de stad. Morgen buigt de gemeenteraad zich over de toekomst van het in 1909 opgerichte podium.

Lantaren/Venster kwam de afgelopen maanden in financiële nood, omdat de afbouw- en inrichtingskosten van het te betrekken paviljoen nabij Hotel New York niet in de begroting waren opgenomen. Het zogeheten Art House wordt ondergebracht in de in aanbouw zijnde woontoren New Orleans, en gaat zes zalen tellen met een totaalcapaciteit van ruim achthonderd zitplaatsen. Voor de verhuizing reserveerde de gemeente eerder al vijf miljoen euro. De opening is voorzien in het voorjaar van 2010.