Kamer en bonden niet blij met ‘Polen-cao’

Coalitiepartij CDA en oppositiepartij SP willen dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) een stokje steekt voor de nieuwe cao voor Poolse uitzendkrachten. De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en de Internetvakbond hebben de nieuwe arbeidsovereenkomst afgesloten om voor ‘tijdelijke arbeidsmigranten’ zaken als huisvesting en terugkeer naar het land van herkomst bij ziekte beter te regelen.

CDA en SP willen Donner vandaag in het wekelijkse vragenuurtje om opheldering vragen. Volgens Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) moet valse concurrentie worden voorkomen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt spreekt van discriminatie van Nederlandse werknemers. „Het is te idioot voor woorden om een cao toe te staan die goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa bevoordeelt ten opzichte van Nederlandse werkers.”

Volgens Joop de Vries, onderhandelaar van de Internetvakbond, is een speciale cao voor buitenlandse uitzendkrachten broodnodig omdat zij „bijzondere behoeftes” hebben, zoals een werkgarantie, taalcursussen en een verplichting van de werkgever om adequaat onderdak te bieden.

Vakbond FNV Bondgenoten en de koepel voor uitzendbureaus ABU zeggen dat de cao juist slechter is dan de arbeidsovereenkomst die zij eerder sloten. Vooral de toeslagen voor avondwerk en overwerk zouden lager zijn. „Dit akkoord buit buitenlanders uit en verzwakt de concurrentiepositie van Nederlandse uitzendkrachten”, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten.

Minister Donner is gevraagd de overeenkomst tussen FNV en ABU algemeen verbindend te verklaren. Die zou dan op 1 april voor de sector moeten ingaan. Dan vallen alle uitzendkrachten onder die voorwaarden, tenzij Sociale Zaken ontheffing verleent aan de alternatieve cao van VIA en de Internetvakbond. Het ministerie had volgens een woordvoerder gisteren nog geen verzoek van de VIA ontvangen voor dispensatie van de uitzend-cao.