Jonge veteranen boos om uitsluiting 5 mei

WAGENINGEN. Veteranen van de naoorlogse missies zijn woedend over het besluit van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (NCHC) om hen dit jaar uit te sluiten van deelname aan het veteranendefilé op 5 mei in Wageningen. Het NCHC maakte dit bekend in Checkpoint, een maandblad voor veteranen. Het actiecomité Opmars Wageningen heeft op internetfora voor jonge veteranen opgeroepen op 5 mei gewoon naar Wageningen af te reizen om deel te nemen aan het defilé. ”We hebben wel voor hetere vuren gestaan”, aldus woordvoerder Jens van der Vorm. Het NCHC wil volgens het comité jonge veteranen van het defilé uitsluiten om weer de klemtoon te leggen op de Duitse capitulatie op 5 mei 1945 en de ex-militairen die dit hebben meegemaakt. In het verleden waren veteranen die in Nederlands-Indië, Korea, Libanon en Bosnië hebben gevochten wel welkom. Nederland telt in totaal 120.000 veteranen.