Iran meldt lancering van eigen satelliet

Iran heeft zijn eerste zelfvervaardigde satelliet met een eveneens zelfgeproduceerde raket in een baan om de aarde gebracht, zo heeft de Iraanse staatstelevisie vandaag gemeld.

De lancering was onderdeel van de festiviteiten rondom de viering van de dertigste verjaardag van de islamitische revolutie. Onafhankelijkheid van het Westen, ook op het gebied van technologie, was een van de belangrijkste beloften van de omwenteling die een einde maakte aan het regime van sjah Mohammad-Reza Pahlavi.

„Dit is de zoveelste prestatie van Iraanse wetenschappers die onder sancties moeten werken”, aldus de staatstelevisie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft drie rondes van sancties afgekondigd om Iran te dwingen te stoppen met het verrijken van uranium.

Of de lancering inderdaad een succes was, kon niet onmiddellijk van onafhankelijke zijde worden bevestigd. Vorig jaar juli deed Iran een raketproef als reactie op Israëlische dreigementen. Foto’s van de test bleken echter te zijn gemanipuleerd, zodat een mislukte lancering toch een succes leek.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet weten de lancering hoe dan ook „ongelukkig” te vinden. Volgens Washington werkt Iran in het geheim aan een nucleair wapenprogramma. De ontwikkeling van lange-afstandsraketten zou daarvan een onderdeel zijn. Iran spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat het nucleaire programma voor energiedoeleinden is.

Volgens beelden op de staatstv gaf president Mahmoud Ahmadinejad het lanceringsbevel per telefoon, waarna een donkere woestijn werd getoond. Vervolgens werd er afgeteld en verdween een raket met aan boord de ‘Omid’ (hoop) communicatiesatelliet.

Volgens de Iraanse analist Rahman Ghahremanpour is het ruimteprogramma onderdeel van de Iraanse wens om zich verder te ontwikkelen als regionale wetenschappelijke macht. „Een machtig land dat niet aanwezig is in de ruimte zal in de toekomst zijn invloed in andere gebieden zien afnemen”, zei de analist, die zich specialiseert in wapenbeheersingsvraagstukken.

„Alle belangrijke niet-westerse landen zijn momenteel bezig met ruimteprogramma’s”, zei Ghahremanpour. „Bijvoorbeeld India en China. Waarom Iran niet?”

President Ahmadinejad noemde de lancering een groot succes voor Iran. „Irans aanwezigheid in de ruimte met het doel om monotheïsme, vrede en gerechtigheid te verbreiden, is nu officieel vastgelegd in de geschiedenis”, aldus de Iraanse president.

    • Thomas Erdbrink