In een lokaal werken aan je presentatietechnieken

Chipfabrikant NXP in Nijmegen helpt ontslagen werknemers in een eigen mobiliteitscentrum bij de zoektocht naar nieuw werk. „Mensen moeten wel concessies doen.”

Licht wanhopig kijkt een medewerkster van chipmaker NXP de kring rond. „Ik kijk elke dag of er nieuwe vacatures zijn, maar er is gewoon niks!” Acht van haar collega’s knikken gelaten. Maar de trainer stelt zich strijdlustig op. „Het lukt je wel! Je hebt toch al een aantal dingen lopen?”

„Helemaal niet! Ik ben al vier maanden bezig en ik word gewoon niet uitgenodigd.” Of ze na een afwijzing wel belt om te vragen waarom ze niet is uitgenodigd, wil de trainer weten. Fel: „Wat schiet ik daar nou mee op. Ik kan het wel raden: ze vinden me te oud.”

In het mobiliteitscentrum van NXP lopen de gemoederen soms hoog op. Net als veel andere grote bedrijven, zoals vrachtwagenfabrikant DAF en staalconcern Corus, heeft NXP een eigen mobiliteitscentrum – met een eigen naam, NXT Job, en een eigen gebouw aan de uiterste rand van het NXP-terrein in Nijmegen. Hier wordt een paar dagen per week geoefend op sollicitatiegesprekken, cv’s schrijven en andere presentatietechnieken. Alles om de boventallige NXP’ers aan een nieuwe baan te helpen.

Dat valt nog niet mee. Zelfs voor de veelal hoger opgeleide technici die in de laatste reorganisatie hun baan kwijtraakten, liggen de banen niet meer voor het oprapen.

De situatie op de arbeidsmarkt is razendsnel veranderd, merkt Ellen van Bommel, coördinator van NXT Job. Amper een jaar geleden had het bedrijf nog driehonderd openstaande vacatures. Nu moeten er door de malaise op de chipmarkt op korte termijn 265 mensen uit en gaan er in 2010 nog eens zes- tot zevenhonderd arbeidsplaatsen verloren.

Bij eerdere reorganisaties kon het bedrijf verreweg de meeste boventallige werknemers aan ander werk helpen. „We haalden wel eens 100 procent”, aldus Van Bommel. Maar dat is door de economische malaise nu ondenkbaar. NXP heeft de ambities dan ook naar beneden moeten bijstellen. Van Bommel: „In september, toen we de eerste ontslagaankondiging deden, gingen we er van uit dat we 90 procent van de mensen aan ander werk zouden kunnen helpen, nu ben ik ben blij als we 60 procent halen.”

In november 2008 kregen de 265 boventallige werknemers van de chipfabrikant officieel hun ontslag aangezegd. In het sociaal plan werd afgesproken dat het bedrijf hen gedurende zes maanden begeleidt in de zoektocht naar ander werk. NXP heeft hiervoor de hulp ingeroepen van loopbaanadviseurs van het UWV Werkbedrijf en uitzendorganisatie Randstad. Het bedrijf besloot niet mee te doen aan een van de regionale mobiliteitscentra. Van Bommel. „We hebben besloten ons eigen mobiliteitscentrum te openen, vooral vanwege de bereikbaarheid. Een groot deel van de ontslagen mensen werkt nog een paar maanden door. Voor hen is het heel handig dat ze op het terrein van NXP terechtkunnen.”

Voor alle boventallige NXP’ers ligt een strak draaiboek klaar: eerst een voorlichtingsbijeenkomst over de mogelijkheden van het mobiliteitscentrum, daarna een persoonlijke intake met iemand van NXT Job. „Vervolgens bieden we trainingen aan en zoeken we naar passende vacatures.”

Daarbij is een belangrijke taak weggelegd voor de adviseurs van Randstad en UWV: zij moeten in hun netwerk op zoek naar vacatures. „Er is nog wel werk voor de groep NXP-werknemers die nu boventallig is”, zegt Marianne Uijtendaal, rayonmanager van Randstad HR Solutions die sinds een paar weken kantoor houdt in het gebouw van NXT Job. „Maar we moeten goed zoeken en mensen moeten concessies doen. Een half jaar geleden kon je een baan om de hoek vinden tegen een goed salaris, nu moeten mensen nadenken over een baan met meer reistijd en minder geld.” Tot nu toe heeft het mobiliteitscentrum elf ontslagen werknemers aan een nieuwe baan geholpen.

Rob Boesten (48) is inmiddels druk aan het oefenen in een van de lokalen van NXT Job. In een zogenoemde elevator pitch moet hij zijn collega’s in een paar minuten duidelijk maken welke kwaliteiten hij heeft. „Heel leerzaam”, noemt Boesten de trainingen. De office manager is over een paar maanden officieel werkloos, na 22 jaar bij NXP. Hij heeft de afgelopen maanden al een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd, maar er is nog geen zicht op ander werk. „Er zijn erg weinig vacatures in de regio. Bedrijven zijn voorzichtig: ik heb al drie keer meegemaakt dat de vacature halverwege een sollicitatieprocedure werd ingetrokken.”

    • Patricia Veldhuis