IEA: Nederland moet haast maken met besluit kernenergie

Den Haag. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs spoort het kabinet aan vaart te maken met de voorbereidingen van een tweede kerncentrale in Nederland. Dat blijkt uit een rapport over het Nederlandse energiebeleid, dat directeur Nobuo Tanaka van het agentschap gisteren aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) in Den Haag aanbood. Kernenergie levert naast duurzame energiebronnen een welkome bijdrage aan de toekomstige Nederlandse energievoorziening omdat er geen CO2-uitstoot (broeikasgas) vrijkomt, aldus IEA. Ondanks dat de regerende partijen in het coalitieakkoord hebben afgesproken dat deze regeerperiode geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd, vindt het agentschap dat ”politieke besluitvaardigheid” over dit thema prioriteit moet krijgen. Als pas na 2011 een beslissing wordt genomen over de bouw van een tweede kerncentrale, betekent dat ”onzekerheid over een technologie die de nodige tijd vereist om uitgevoerd te worden”, stelt het agentschap.

Lees meer stukken over kernenergie op nrc.nl/kernenergie