Opinie

    • Paul Luttikhuis

Het economisch-groene dilemma

Premier Rudd licht zijn stimuleringsplan toe (Foto AP)

Premier Rudd licht zijn stimuleringsplan toe (Foto AP)Premier Rudd licht zijn stimuleringsplan toe (Foto AP)

De economische crisis wil dat we consumeren, maar de klimaatcrisis wil dat we ons matigen. Dit is een lastig probleem voor politici die mede door hun groene beloftes aan de macht zijn gekomen. Mede, want de meeste kiezers laten zich als het erop aankomt vooral leiden door economische zorgen.

Kevin Rudd, de Australische premier, heeft het dilemma opgelost door een beetje groene consumptie aan zijn economische stimuleringsplan toe te voegen. Hij biedt 2,2 miljoen Australische huishoudens gratis dakisolatie aan. Volgens de Sydney Morning Herald betekent dat een besparing van 4,9 miljoen ton kooldioxide per jaar - dat is alsof je een miljoen auto’s van de weg haalt.

Australische milieugroepen zijn, hoe kan het ook anders, ontevreden. ABC-news zette hun reacties op een rijtje: een doekje voor het bloeden, er worden niet of nauwelijks ‘groene banen’ gecreëerd, niet geïnvesteerd in duurzame energie, niet geïnvesteerd in nieuwe energie-infrastructuur.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis