Gradraket uit Gaza op Israël afgevuurd

Een Gradraket die vanuit de Gazastrook was afgeschoten, heeft vanochtend vroeg de Israëlische havenstad Ashkelon getroffen. Daarbij vielen geen slachtoffers. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni beloofde vergelding „met veel geweld”.

Het staakt-het-vuren dat door Israël en Hamas elk eenzijdig werd afgekondigd op 18 januari na het Israëlische offensief tegen de raketbeschietingen, begint te rafelen. Beide partijen hebben verscheidene bestandsschendingen gemeld. Het was echter de eerste keer dat weer een Gradraket, die een bereik heeft van 40 kilometer, werd afgeschoten; eerder ging het om zelfvervaardigde Qassamraketten en mortiergranaten.

Aan Israëlische zijde is één militair gedood sinds 18 januari; aan Palestijnse kant drie Palestijnse burgers en een strijder. Bij het Israëlische offensief werden 1.300 Palestijnen gedood, van wie honderden burgers.

Premier Olmert, die zondag „buitenproportionele vergelding” aankondigde, minister Livni en minister van Defensie Ehud Barak, beraadden zich vanochtend op de situatie. Israëlische media suggereren dat vergelding de liquidatie van Hamasleiders kan omvatten.

De leider van de rechtse Likudpartij, Benjamin Netanyahu, bracht meteen na de raketinslag een bezoek aan Ashkelon. „De enige manier om een eind te maken aan het raketgevaar is het regime van Hamas omver te werpen”, zei Netanyahu, die volgens opiniepeilingen de parlementsverkiezingen op 10 februari zal winnen. Hamas op zijn beurt heeft gezegd bereid te zijn tot een bestand van een jaar mits de grenzen van de Gazastrook open gaan. (Reuters, AFP)