Fortuna en Roda dichter bij een fusie

Roda JC en Fortuna Sittard gaan waarschijnlijk verder in een nieuw op te richten fusieclub. Die speelt vanaf augustus in de eredivisie of eerste divisie, al naar gelang de prestaties van Roda JC dit seizoen.

Thuisbasis wordt het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. In Sittard, waar plannen bestaan voor een breed topsportcomplex, zal gewerkt worden aan de talentontwikkeling. De directeur van Fortuna heeft vanochtend het personeel van de club ingelicht.

Een stuurgroep met onder meer Sef Vergoossen (voormalig coach van PSV en Roda JC), marketingdeskundige Frank van den Wall Bake en Peter Vogelzang (chef de mission Zomerspelen 2004) adviseerde gisteren positief over een fusie. De besturen van beide clubs willen dat advies nu overnemen. De Stichting Roda JC vraagt bedenktijd voordat ze een definitief besluit neemt.

De fusieclub is zeer omstreden bij de harde kern van beide clubs. Uitspraken over een samengaan leidden in het verleden tot bedreigingen, vernielingen en rellen. Roda JC-voorzitter Servé Kuijer stapte in december van het vorig jaar op nadat zijn gezin mikpunt dreigde te worden van boze supporters. De politie in Zuid-Limburg is in de hoogste staat van paraatheid. Roda trainde vanochtend niet zoals gebruikelijk op Kaalheide, maar in het beter te beveiligen Parkstad Limburg Stadion. Fans van Fortuna Sittard reageren woedend op het nieuws. De website Fortunahome.com roept supporters op hun onvrede kenbaar te maken. ‘Laat uw ongenoegen heel duidelijk blijken. Bij de bestuurders, de beslissingmakers, bij de provincie, bij de media (die dit bewust niet eerder hebben verteld) en bij de zakelijke mensen die bewust hebben gekozen om onze club kapot te maken. Laat het ze gerust merken! Uiteraard alles binnen de grenzen van de wet’, schrijft Fortunahome.

Beide voetbalclubs hebben een rijke geschiedenis die ver teruggaat: Fortuna ’54 was de eerste profclub van Nederland, Rapid JC uit Kerkrade was in 1956 kampioen van Nederland. De twee verenigingen lijken de aansluiting met de landelijke subtop definitief te hebben verloren.

Roda JC staat twee na laatste in de eredivisie. De club is nog wel in de race voor de beker. Fortuna Sittard staat vijftiende in de eerste divisie. De twee verenigingen kampen met grote financiële problemen. Fortuna dreigde op korte termijn de KNVB-licentie te verliezen. Het Maastrichtse MVV (zevende in eerste divisie) heeft van het begin af aan niets van de stuurgroep en plannen voor een nieuwe Limburgse club willen weten.

„Een Heerenveen van het zuiden”, noemde commissaris van de koningin Léon Frissen de gedroomde toekomst van zo’n vereniging. Die zou supporters uit de wijde omtrek moeten trekken en sponsorgelden van ondernemers. Zo zou de begroting naar een niveau van 20 tot 25 miljoen euro getild moeten worden.