EU maant VS af te zien van protectie

Europa heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor protectionistische maatregelen, zoals bevoordeling van de eigen industrie, in het stimuleringspakket van ruim 800 miljard dollar dat in voorbereiding is.

De Europese ambassadeur in Washington, John Bruton, heeft gisteren een brief met deze waarschuwing gestuurd aan onder meer de ministers Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) en Timothy Geithner (Financiën). Voorstellen voor stimulering die momenteel in Washington circuleren bevatten de eis dat Amerikaanse toeleveranciers voorrang krijgen bij de aanbesteding van publieke werken.

„De toevlucht nemen tot maatregelen die de markt afsluiten voor buitenlandse ondernemingen is niet het juiste antwoord op de huidige situatie”, schrijft Bruton. „Open markten zijn een essentiële voorwaarde voor een snel herstel uit deze crisis.” Hij herinnert aan beloften van wereldleiders tijdens een top in Washington in november (de G20) om niet te vluchten in protectionisme. Het breken van deze belofte „brengt het risico met zich mee van een keten van protectionistische maatregelen wereldwijd, die uiteindelijk alleen maar meer schade zullen toebrengen”.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat stellen elk eisen aan het stimuleringspakket. De Senaat wil dat het geld uitsluitend wordt gebruikt voor projecten waarin alleen ijzer, staal en industrieproducten worden gebruikt die zijn geproduceerd in de VS. Het Huis beperkt zich tot ijzer en staal.

President Obama heeft zich nog niet uitgelaten over deze eisen. Wel wil hij het pakket zo snel mogelijk doorvoeren, waardoor het twijfelachtig is of hij een dispuut wil riskeren. Vicepresident Joe Biden heeft gezegd dat het „gerechtvaardigd is om in enige mate een Buy American clausule te hebben”.

Ook de Canadese ambassadeur heeft zich gisteren kritisch uitgelaten. „Als Buy American onderdeel van het stimuleringspakket wordt, verliezen de VS het morele gezag om druk uit te oefenen op andere landen om geen protectionistische maatregelen te nemen.”