Een geweer en een baby

De rol die de liefde in de politieke geschiedenis speelt, wordt zelden beschreven. Maar Anita Garibaldi, flamboyante echtgenote van de beroemdste grondlegger van de Italiaanse eenheidsstaat, kreeg wel een plaats in de historie. Bijzonder hoogleraar vrouwengeschiedenis Marjan Schwegman (1951) onderzocht de diepere betekenis daarvan. Ze is directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Garibaldi heet ‘de held van twee werelden’.

„Hij vocht zowel in Italië als in Zuid-Amerika voor de vrijheid en de republiek. Een kleurrijk figuur, die in 1839, moegestreden, vanaf zijn boot voor de kust van Brazilië een prachtig meisje door zijn verrekijker ziet. Anita. ‘Maagd, je zult de mijne zijn’, zegt hij als hij haar gevonden heeft. Over Anita verschijnen nog steeds boeken. Ze vochten zij aan zij, ook bij de mislukte Italiaanse revolutie van 1849. Het trok mijn aandacht dat een groot beeld van Anita op een steigerend paard de enige prominente vrouw is te midden van de ‘Padri della Patria’, de grondleggers van het moderne Italië, op de Gianicoloheuvel in Rome. In de ene arm heeft ze een geweer, in de andere heeft ze een baby. Die baby schijnt Mussolini nog toegevoegd te hebben, toen het beeld nota bene onder het fascisme opgericht werd.”

Anita stierf op hun vlucht in 1849, nog geen 28, zwanger van de vijfde.

„Garibaldi schreef in ballingschap een reeks biografietjes van zijn gevallen kameraden. Een van de eerste was van Anita. Van het begin af aan is het beeld gegeven van een gelijkwaardige relatie tussen mannen en vrouwen. Benedict Anderson wees er in zijn Imagined communities op dat naties pas ontstaan als mensen er in hun verbeelding bij horen. Dat gaat door strijd en onderwijs, maar ook door liefde als bindende kracht. Zo kun je ook naar Garibaldi kijken.”

Waarom verdwenen de vrouwen daarna uit het zicht?

„De betrokkenheid van vrouwen bij het begin van de Italiaanse natie is groter dan je zou denken. Er waren relatief veel weduwen politiek actief, door hun juridische vrijheid. In 1859 waren er nog vrouwen die Garibaldi schrijven of ze mogen meevechten, maar in 1860, als hij met zijn ‘roodhemden’ optrekt naar Rome, begint het taboe te worden. Gelijkwaardigheid was in eerste instantie een Verlichtingsideaal dat vooral door excentrieke vrouwen uit de elite werd uitgedragen. Toen de officiële emancipatiebeweging kwam, was voor excentriciteit minder ruimte, en kreeg je een terugslag.”

U vindt dat er meer liefde in de geschiedenisboeken moet?

„Het is tijd voor complexe heldengeschiedenissen, waarin ook de kwetsbare kanten van de held een plaats krijgen. Sinds het midden van de negentiende eeuw bestaat het idee dat liefde maar afleidt van de zaak. Maar heroïek, liefde en strijd gaan vaak samen.”

LIESBETH KOENEN

Donderdag spreekt prof.dr. Marjan Schwegman over ‘Anita & Giuseppe: Over liefdesbanden en de geboorte van de Italiaanse natie’. 20.15 uur, Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15, Amsterdam.

    • Liesbeth Koenen