Duitser maakt alle 873 Van Goghs na

De Duitse kunstenaar Wolfgang Müller (1968) is bezig alle 873 schilderijen van Vincent van Gogh na te schilderen. Tot nu toe heeft hij al vijfhonderd werken van de Nederlandse kunstschilder (1853-1890) voltooid. Ter gelegenheid daarvan organiseert het winkelcentrum Forum Duisburg vanaf deze week een tentoonstelling van zijn Van Gogh-imitaties.

Zeven jaar geleden begon Müller met zijn levenswerk. „Ik voel me met Van Gogh verbonden”, zegt de schilder. „Daarom wil ik het wereldwijd verspreide werk van deze unieke kunstenaar vastleggen en voor de eerste keer op één plek laten zien.” Het bekijken van alle originele schilderijen van Van Gogh is een enorme klus: ze hangen verspreid over ruim honderd musea in 27 landen op vijf continenten.

Müller zegt dat hij net als Van Gogh „weet wat het betekent om onder moeilijke omstandigheden kunst te maken”. Hij groeide op met zeven broers en zussen, had problemen op school en was als autodidact aanvankelijk pianist en componist, voordat hij in 2001 de schilderskwast ter hand nam. (ANP)