China telt 20 mln nieuwe werklozen

Op een banenmarkt in Chengdu hebben arbeidsmigranten hun sollicitaties op de grond uitgespreid in de hoop de aandacht van mogelijke werkgevers te trekken. Foto AP Migrant workers place their job applications on the ground to attract employers outside a labour market in Chengdu, China, Monday, Feb. 2, 2009. The global economic crisis has taken hold deep in China's impoverished countryside, as millions of rural migrants are laid off from factory jobs and left to scratch a living from tiny landholdings _ creating unsettling prospects for a government anxious to avoid social unrest. (AP Photo/Color China Photo) ** CHINA OUT ** Associated Press

Ruim 20 miljoen Chinese arbeidsmigranten hebben in de laatste maanden van 2008 hun werk in de textiel-, speelgoed- en meubelfabrieken verloren.

Dat aantal zal volgens de Chinese autoriteiten in de komende maanden toenemen tot 25 miljoen, als de crisis in de Chinese exportsector doorzet. Deze cijfers zijn gisteren in Peking gepubliceerd door het ministerie van Landbouw en zijn gebaseerd op onderzoek in 150 dorpen in vijftien provincies.

Hoewel het aantal banen daalt, keren op dit moment, drie dagen na het Chinese nieuwjaarsfeest, miljoenen arbeidsmigranten terug naar de fabrieken in de zuidelijke Parelrivierdelta en de centrale Yangtzerivierdelta. Zij hopen toch werk te vinden en zijn bereid nog lagere lonen en slechtere arbeidsomstandigheden te accepteren. Verwacht wordt dat tienduizenden de reis voor niets maken.

Voor de zuidelijke, centrale en westelijke provincies vormt de omgekeerde migratie een nieuw probleem, want voor de miljoenen werkloos geraakte boerenzonen en -dochters is op het platteland geen werk. Het totale aantal arbeidsmigranten wordt geschat op 130 miljoen.

De Chinese premier Wen Jiabao zei gisteren bij het slot van zijn Europese toer in Londen dat zijn regering werkt aan een tweede pakket van fiscale stimuleringsmaatregelen. Peking denkt dat daardoor de groei van de economie toch op een hoog peil (8 procent) gehouden kan worden. Onafhankelijke economen betwijfelen dat.

President Hu Jintao heeft het leger en de politie opgeroepen om in het geval van „massa-incidenten”, zoals demonstraties worden genoemd, „volgens de wet en gedisciplineerd” op te treden. Met andere woorden: sociale onrust moet worden onderdrukt.

Vervolg China: pagina 13

Peking wil industrie platteland

Hoe snel de werkloosheid in China toeneemt als gevolg van de mondiale recessie en de stagnatie van de groei is onduidelijk. In de officiële tellingen worden arbeidsmigranten die hun werk verliezen niet meegeteld, doorgaans omdat zij in hun thuisprovincies nog geregistreerd staan als boer. Ook het aantal werkzoekende afgestudeerden (7,1 miljoen) dat nog geen baan heeft wordt niet meegeteld. Daardoor is het officiële werkloosheidscijfer (4,2 procent) waarschijnlijk te laag.

Volgens directeur Zhang Quanshou van Quanshou Human Resources in Guangzhou (Kanton) is de vraag naar ongeschoolde werkers nu aan het instorten als gevolg van de mondiale recessie en het verdwijnen van fabrieken naar Vietnam en Bangladesh. In 2008 sloten ruim 80.000 voor de export werkende bedrijven de poorten in de Parelrivierdelta. Daar stond tegenover dat er 103.000 nieuwe ondernemingen werden opgericht. „Maar dit zijn bedrijven die goed geschoold technisch personeel zoeken. Hier kunnen ongeschoolde jonge mannen en jonge vrouwen uit Sichuan en Anhui niet aan de slag”, aldus arbeidsbemiddelaar Zhang Quangshou, een officiële koppelbaas.

Peking geeft nu voorrang aan de industrialisering van het platteland om voor de werkloze arbeidsmigranten en boeren emplooi te creëren.