Acupunctuur werkt een beetje beter dan nep-acupunctuur

ROTTERDAM. Acupunctuur op traditioneel Chinese wijze verlicht pijn een klein beetje beter dat een nep-acupunctuurbehandeling. Het effect van nep-acupunctuur scoort wel iets hoger dan standaard pijnbehandelingen. Dat concluderen onderzoekers van het Nordic Cochrane Centre in Kopenhagen uit samengenomen resultaten van dertien studies, van in totaal 3.025 patiënten. Hun bevindingen verschenen op de website van de British Medical Journal. Bij een acupunctuursessie steekt een behandelaar dunne naaldjes op bij de klacht passende plekken. Als placebobehandeling prikken onderzoekers vaak naalden oppervlakkig in de huid op verkeerde plekken. De nepprikjes verlichtten pijn, zoals lage rugpijn en migraine, gemiddeld met 9 millimeter op een visuele pijnschaal van 100 mm, vergeleken met een behandeling zonder acupunctuur. Een verlaging van 10 mm wordt als weinig effectief gezien. Traditionele acupunctuur verzachtte de pijn slechts 4 mm meer dan de placeboprikjes. Hoe (nep-) acupunctuur pijn bestrijdt, is onduidelijk. Mogelijk komen pijnstillende stoffen vrij.