Aanzetten tot irritatie

Wie in de kakofonie aan kreten nog een discours herkent, feliciteer ik van harte, maar ik hoor door de discussie het debat niet meer. Ik zou daarom een nieuwe grens aan het vrije woord willen introduceren: in plaats van haatzaaien, discriminatie en belediging, vervolgen we voortaan alleen hemeltergende inconsistenties en deerniswekkende draaikonterij.

Misschien komen we er dan wél achter wat Geert Wilders eigenlijk van onze islamitische medeburgers verwacht. Want tot nu toe is het gissen geblazen. Als moslims dreigen met geweld, krijgen ze te horen dat conflicten in Nederland voor de rechter worden uitgevochten; gaan moslims naar een rechter, dan worden ze aplomb naar ‘de politiek’ gedirigeerd. En in Den Haag aangekomen trakteert de PVV-leider islamitische Kamerleden meteen op een motie van wantrouwen vanwege hun dubbele paspoort en loyaliteit. Gaan moslims dan maar met posters op de Dam protesteren, dan beschuldigt Wilders hen van „aanzetten tot haat” – verwijten moslims hem hetzelfde, dan is plots het vrije woord in gevaar.

Niet dat zijn collega’s uit beter hout zijn gesneden. Toen Doekle Terpstra zijn tegenbeweging oprichtte, sneerde D66: „Laat Wilders maar aan ons over.” Maar nu het gerechtshof zijn eigen tegenbeweging is begonnen, willen de democraten er niks over kwijt: „De zaak is immers nog onder de rechter.” En wat te denken van Mark Rutte? Toen Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen van 2008 weer een anti-islam tirade afstak, weigerde de VVD-leider als enige te reageren: „Laat die grijsgedraaide plaat Wilders maar lopen.” Maar nu het hof de PVV monddood wil maken, concludeert Rutte: „De opvattingen van Wilders horen wij hier in de Kamer te bestrijden, niet met de wet.”

Toch blijft Gerard Spong veruit het ergste. Schreef hij in 2007 in het AD nog dat de Wilders „strafrechtelijk niks heeft te vrezen” omdat hij haatzaaiende imams „slechts een koekje van eigen deeg geeft”, nu daagt de advocaat hem zélf voor de rechter. Volgens Spong gooit Wilders moslims namelijk „op de schroothoop van het nazisme” – en dat is strafbaar. Maar met wie vergeleek Spong zijn prooi in de aangifte? Juist ja, nazileider Joseph Goebbels.

Daarom zeg ik: klaag ze allemaal maar aan. Wegens verwarring zaaien, belediging van de intelligentie en aanzetten tot irritatie.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg