Aanstekelijke verstilling

cd klassiek A Spotless Rose:Gabrieli Consort, Paul McCreesh

cd klassiek

A Spotless Rose:Gabrieli Consort, Paul McCreesh

Dat Paul McCreesh als gastdirigent in staat is tot uitvoeringen van groot raffinement, bleek vorige week nog in Haydns Jahreszeiten met het Nederlands Kamerorkest. Met zijn eigen Gabrieli Consort werkt McCreesh aan een traditie in concertprogramma’s die een brede scope beslaan. Zoals het prachtige A Spotless Rose, met dertien religieuze, aan Mariaverering gewijde koorwerken van de vijftiende-eeuwer Josquin Desprez tot nog levende componisten als Gorecki en McMillan.

Die opzet pakt wonderwel uit. Niet alleen doordat het Gabrieli Consort ongeacht tijd en stijl een zeldzaam niveau van korische afwerking realiseert, maar ook doordat de werken elkaar over de eeuwen heen de hand reiken in de verwante sfeer van aanstekelijke verstilling en devotie.

Zelfs de jongste representant, de allerminst conventionele componist Thomas Ades (1971), sluit met zijn sfeervolle Fayrfax Carol aan bij de traditie in plaats van ermee te breken.

Mischa Spel

    • Mischa Spel