8 redenen om uit te gaan

Warme Milk Actor Sean Penn is shown in a scene from the Focus Features film "Milk" in this undated publicity photo released to Reuters January 22, 2009. The Oscar-nominated screenwriter behind "Milk," Dustin Lance Black, says he first heard of Harvey Milk as a closeted gay teenager who grew up a devout Mormon in Texas. QUALITY FROM SOURCE REUTERS/Focus Features/Handout (UNITED STATES). NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

1 indie rock

The Black Lips

Nijmegen: Doornroosje. Tijd: 20.30u. Entree: 12 euro. www.doornroosje.nl

Een combinatie van vroege jaren zestig garagerock, psychedelica, blues, rock, doo-wop, surf, country, punk en klassieke Amerikaanse pop. Zelf omschrijven The Black Lips hun muziek als flower punk. Morgen ook in WATT, Rotterdam.

2 tentoonstelling

De ideale vrouw

Den Bosch: Noordbrabants Museum. T/m 3 mei, di-vr 10.00-17.00u, za & zo 12.00-17.00u. www.noordbrabantsmuseum.nl

Expositie over vrouwelijke rolmodellen die is opgebouwd rond de meest ‘gewenste’ vrouwelijke eigenschappen. Oude schilderijen, prenten en gedragsboeken staan tegenover hedendaagse video’s, glossy’s en foto’s.

3 film

Milk

www.nrcnext.nl/bioscoopagenda

Milk van Gus van Sant gaat over de eerste openlijke homoseksueel die in San Francisco werd gekozen in een publiek ambt. Het is een warme, optimistische film met een formidabele rol van Sean Penn (Harvey Milk), die wordt vermoord door zijn collega-supervisor Dan White. Regie: Gus van Sant, 2008. Met: Sean Penn, Josh Brolin.

4 filo-café

Komt de wijsheid uit het Oosten?

Nijmegen: Café Trianon. Tijd: 20.00u. www.filosofisch-cafe.nl

De oosterse spiritualiteit biedt ons steeds vaker een nieuwe toegang tot de religieuze ervaring. Bieden onze eigen cultuur en haar tradities ons geen spirituele ervaring meer? Te gast: filosoof André van der Braak en columnist Angela Boeijen. Gespreksleider: Elianne Keulemans.

5 theater

Play with Food

Amsterdam: Frascati WG. Tijd: 18.30u. www.theaterfrascati.nl

Voorgelezen worden terwijl je eet en drinkt. Op uitnodiging van Frascati leest het theatergezelschap Wunderbaum teksten van de jonge Nederlandse toneelschrijver Enver Husicic (De Kooi, met als motto ‘het kwaad heeft vele gezichten’) en de Kroatische Ivana Sajko (Rose is a rose is a rose).

6 dance/pop

Ladyhawke

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 23.00u. Entree: 13 euro. www.melkweg.nl

De Nieuw-Zeelandse Pip Brown alias Ladyhawke brengt aanstekelijke dance/pop met jaren ’80-invloeden.

7 expositie

Harderwiek Ontwerpfabriek

Harderwijk: ’t Klooster & de Catharinakapel. T/m 28 febr. www.harderwiekontwerpfabriek.nl

Harderwiek Ontwerpfabriek is een groep van vijftien jonge kunstenaars en ontwerpers geboren en/of getogen in Harderwijk. Van schilderijen tot mode, van audiovisuele kunst tot sieraden.

8 urban jazz

Gare Du Nord: Sex ‘n’ Jazz

Enschede: Muziekkwartier. Tijd: 20.00u. Prijs: 17,75-23,75 euro. www.podiumtwente.nl

Het Nederlands/Belgische 8-koppige urban jazz collectief Gare Du Nord speelt relaxmuziek met een vleugje Miles Davis, J.J. Cale en Steely Dan. De Sex ‘n’ Jazz tour duurt t/m 25 mei.