Zure oceanen

Oceanen nemen dagelijks zo’n 20 miljoen ton kooldioxide op. Dat is ongeveer een kwart van wat de mens dagelijks in de atmosfeer pompt. De oceanen betalen daarvoor echter een hoge prijs: verzuring. Sinds de industriële revolutie zijn de oceanen 30 procent zuurder geworden. Dat proces gaat ongeveer honderd keer sneller dan in de afgelopen 650.000

Verzuring tast koralen aan (Foto AFP)

Verzuring tast koralen aan (Foto AFP)Verzuring tast koralen aan (Foto AFP)

Oceanen nemen dagelijks zo’n 20 miljoen ton kooldioxide op. Dat is ongeveer een kwart van wat de mens dagelijks in de atmosfeer pompt. De oceanen betalen daarvoor echter een hoge prijs: verzuring.

Sinds de industriële revolutie zijn de oceanen 30 procent zuurder geworden. Dat proces gaat ongeveer honderd keer sneller dan in de afgelopen 650.000 jaar en het heeft grote consequenties: de kalklaag van schaaldieren wordt aangetast, soorten verdwijnen, de stroming verandert.

150 wetenschappers hebben dit weekeinde politici dringend gevraagd om maatregelen te nemen. Ze baseren hun oproep op de Verklaring van Monaco, die in oktober vorig jaar werd aangenomen.

groen is 'gezond', rood is 'te zuur'

Hoe groener, hoe 'gezonder' en hoe roder hoe zuurder het water is (Klik voor vergroting)Hoe groener, hoe 'gezonder' en hoe roder hoe zuurder het water is (Klik voor vergroting)