Ziekenhuis aan front Sri Lanka geraakt

In het noordoosten van Sri Lanka zijn zeker negen patiënten omgekomen toen een ziekenhuis werd beschoten. Het leger ontkent betrokkenheid, maar volgens de lokale gezondheidsdienst zijn militairen vermoedelijk medeverantwoordelijk.

Er zijn zeker twintig mensen gewond geraakt. Dat meldde het Internationale Rode Kruis. Het ziekenhuis staat in de plaats Puthukkudiyiruppu, in het district Mullaitivu. Het leger voert daar sinds enkele weken een hevige strijd om de laatste bolwerken van de Tamil Tijgers. Volgens het lokale hoofd van de gezondheidsdienst was het ziekenhuis, waar de gangen vol liggen met patiënten, een van de laatste plaatsen waar burgers in de regio nog terecht konden voor medische zorg. Het Internationale Rode Kruis meldde dat er ook na de aanval nog gewonden naar het ziekenhuis werden gebracht. Beide partijen geven elkaar de schuld van de aanvallen.

Het Rode Kruis zegt dat er 250.000 burgers min of meer opgesloten zitten in het oorlogsgebied, dat nog 300 vierkante kilometer groot is. Het leger houdt het op 120.000 mensen. Vorige week nam het leger de stad Mullaitivu in op de Tamil Tijgers, waardoor het de rebellen kon omsingelen. Afgelopen donderdag eiste president Mahinda Rajapaksa dat de rebellen de burgers 48 uur de tijd gaven om het gebied te verlaten. Slechts enkele honderden zijn sindsdien gevlucht. Volgens het leger houden de Tamil Tijgers de burgers gevangen om hen als menselijk schild te gebruiken. Gisteren kondigde het leger aan het gebied te zullen binnentrekken „om de burgers te redden”.

De leider van de Tamil Tijgers, Valupillai Prabhakaran, zou zich nog in de jungle schuilhouden en zich omringen met burgers. Een andere legerwoordvoerder meldde vandaag dat militairen een ondergrondse schuilplaats van Prabhakaran hebben gevonden in het dorp Vishwamadu. Binnen troffen zij drie kamers, een luxe badkamer, luxe meubels en een generator aan.

De Tamil Tijgers zeiden gisteren dat zij 150 militairen gedood hebben en er meer dan 350 gewond. Ook zouden zij allerlei militair materieel hebben buitgemaakt. Berichten uit het oorlogsgebied zijn niet onafhankelijk verifieerbaar, omdat journalisten geen vrije toegang hebben.

De rebellen strijden voor een thuisland voor de Tamils, in het oosten en noorden van het eiland. Sinds de oorlog in 1983 begon, zijn zeker 70.000 doden gevallen. (AP, Reuters, AFP)