Zalm haalt Joop Wijn naar top van ABN Amro

Joop Wijn (39) stapt per direct over van Rabobank naar ABN Amro. De voormalige minister van Economische Zaken wordt lid van het transitieteam van de nieuwe topman van ABN Amro, Gerrit Zalm. Dat bevestigde ABN Amro vanmorgen. Van 2003 tot 2006 diende Wijn als staatssecretaris onder Zalm op het ministerie van Financiën.

Wijn wordt bij ABN Amro verantwoordelijk voor de zakelijke markt. De voormalige CDA-politicus was bij Rabobank directeur midden- en kleinbedrijf. Hij kwam twee jaar geleden bij de coöperatieve bank en werd gezien als toekomstig lid van de raad van bestuur. Rabobank wilde geen commentaar geven op het plotselinge vertrek van Wijn.

Wijn vertrok begin 2007 vanuit de politiek naar Rabobank, omdat hij bij de laatste kabinetsformatie geen ministerspost kreeg aangeboden. Zijn partij, het CDA, wilde dat hij fractievoorzitter zou worden, maar daar had Wijn geen zin in. Hij keerde terug naar het bankwezen, waar hij zijn loopbaan was begonnen.

Na afronding van zijn studies economie en rechten kwam hij in 1994 in dienst bij ABN Amro, waar hij onder meer bij dochterbedrijf ABN Amro Participaties werkte. Na vier jaar stapte hij in 1998 over naar de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 2002 werd hij staatssecretaris van Economische Zaken in het eerste kabinet-Balkenende met de LPF. Ruim een jaar later werd hij in het kabinet van CDA, VVD en D66 als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de belastingen. Nadat D66 in 2006 uit dat kabinet stapte, was Wijn korte tijd minister van Economische Zaken.

Gerrit Zalm is sinds eind 2008 bezig met het samenstellen van een transitieteam bij ABN Amro. Dit team, tevens de beoogde raad van bestuur, moet een nieuwe strategie uitzetten voor de genationaliseerde bank en de samenvoeging regelen van ABN Amro met Fortis Bank Nederland. Deze twee werden begin oktober door de Nederlandse staat genationaliseerd toen Fortis failliet dreigde te gaan. ABN Amro Nederland was op dat moment in handen van Fortis. De verwachting is dat Zalm de samenstelling van het hele transitieteam binnen twee weken bekend zal maken.

    • Daan van Lent
    • Heleen de Graaf