Wellink: lossere begroting beter

De president van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink, heeft zich gisteren aangesloten bij een pleidooi voor lossere begrotingsregels van regeringspartij ChristenUnie (CU). Wellink noemde het in het tv-programma Buitenhof „gewenst” dat de regering „onder de huidige, heel bijzondere omstandigheden (...) meer souplesse betracht”. volgens Wellink kan de economie worden gestimuleerd door infrastructurele projecten eerder uit te voeren. CU-fractieleider Arie Slob zei zaterdag op het congres van zijn partij dat de coalitie „lef en leiderschap” moet tonen om de crisis te bestrijden. „Wij zijn bereid met een open houding naar gemaakte coalitieafspraken, ook de financiële, te kijken”. De komende weken praat de coalitie over de begroting. Het CDA wil vooralsnog vasthouden aan de begrotingsregels die bezuinigingen voorschrijven als inkomsten tegenvallen. (NRC)

CU-congres: pagina 8 en 9