Week van boek heeft als thema: ´Tjielp´

Twintig maal telt Jan Hanlo’s gedicht ‘De mus’ het woord ‘Tjielp’. Dat was veruit het meest bescheiden getal dat vanmorgen een rol speelde bij de persbijeenkomst voor de Boekenweek 2009.

Tegenover de twintig Tjielps in Hanlo’s klassieker – vanmorgen muzikaal uitgevoerd door Tom America – staan bijvoorbeeld: 220 boeken over dieren die door de organiserende Stichting CPNB worden aangeboden in een Boekenweekglossy. Het thema van de 74ste Boekenweek – van 11 tot en met 21 maart – is ‘Tjielp - De literaire Zoo’.

Het grootste getal was de oplage van het door Tim Krabbé geschreven Boekenweekgeschenk, Een Tafel vol Vlinders, waarvan 968.000 exemplaren door de boekhandel zijn besteld, 8000 meer dan het record van Bernlefs De pianoman van vorig jaar. Het Boekenweekessay van Midas Dekkers (Piep. Een kleine biologie der letteren) verschijnt in een oplage van 95.000 stuks.

Henk Kraima, de volgend jaar vertrekkende directeur van de Stichting CPNB, benadrukte de lange traditie van het menselijk schrijven over dieren, inclusief de dode huiskat van P.C. Hooft, de 120 verschillende zoogdieren in het Oude Testament en de verhalen van Anton Koolhaas. „We kunnen dus gerust stellen dat de fascinatie om te beschrijven wat dierlijk is aan mensen en menselijk is aan dieren al eeuwenlang bestaat.”

Kraima kondigde voorts aan dat er op 15 maart diverse literaire lezingen gehouden zullen worden in vijftien Nederlandse dierentuinen. Die dag is het Boekenweekgeschenk geldig als treinkaartje (tweede klasse). Tim Krabbé zal snelschakend van Haarlem naar Utrecht reizen, alwaar hij met levende schaakstukken Hans Böhm partij zal geven.