Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage over Nederlandse militairen die volgende maand worden uitgezonden naar Uruzgan. Ze oefenen met computergames. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek over de situatie in Afghanistan met de Afghaans-Franse schrijver Atiq Rahimi, die vorig jaar de Franse Prix Goncourt kreeg. Verder aandacht voor baby Hendrikus: vandaag beslist de rechter of de baby terug mag naar zijn zwakbegaafde ouders. En reacties uit Nederland op het rumoer rond de paus. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

World War II – Behind closed doors. Eerste deel van een zesdelige documentaire serie over WOII aan de hand van ooggetuigenverslagen en reconstructies, met als centrale vraag hoe Churchill en Roosevelt het voor zichzelf konden verantwoorden om samen te werken met Joseph Stalin, die net zo’n nietsontziende dictator was als Hitler. Aflevering 1 gaat over de totstandkoming van het niet-aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin. Canvas, 22.05-23.00u.

Dokument: Slapend rijk. Documentaire van Frans Bromet, waarin hij een bont gezelschap particuliere beleggers volgt. Terwijl de financiële crisis inslaat als een bom, peilt hij de emoties. De één ziet zijn kapitaal verdampen, de ander haalt juist enorme winsten uit de kelderende koersen. Ned.2, 22.50-23.50u.

Tegenlicht: De strijd van Stroink. Rudy Stroink (1955) is oprichter en grootaandeelhouder van TCN. Hij is een innovatieve en maatschappelijk betrokken projectontwikkelaar die in de traditionele, hiërarchische en zeer gesloten vastgoedwereld een bijzondere plek inneemt. Stroink gelooft in de kracht van het collectief. Die vrije bedrijfsvoering zorgde tot een jaar geleden voor een onstuimige groei en grote winsten. Maar toen begon de kredietcrisis. Regisseur Kees Brouwer volgde Stroink vanaf april 2008 in zijn strijd om in zijn idealen te blijven geloven. Ned.2, 21.00-21.50u.

informatief

Dichtbij Nederland. Nieuw programma over het dagelijks leven van gewone mensen in Nederland, de Antillen, Suriname, Turkije en Marokko, met steeds een historische of actuele gebeurtenis als aanleiding. Vandaag een terugblik op de trouwdag van prins Willem-Alexander en Máxima, precies zeven jaar geleden, met een echtpaar dat op dezelfde dag in het huwelijk trad. Uit Paramaribo een verslag over wijken die leeglopen wegens een tekort aan water. En een portret van modeontwerper Daryl van Wouw, die met zijn show de Amsterdamse Fashion Week afsluit. Presentatie: Simone Weimans en Carrie ten Napel. Ned.1, 17.30-17.50u.

Radar. Consumentenprogramma. Wasmiddelenfabrikanten beweren dat je met hun klimaatvriendelijke middel prima kunt wassen op 30 graden. Een test zal uitmaken of die belofte wordt waargemaakt. Verder een oproep aan Volvo om eindelijk het probleem van de snel slijtende gasklephuizen op te lossen. En: is de ‘Eredivisie Live kadocard’ wel zo’n fijn cadeau om te krijgen? Ned. 1, 20.30-21.15u.

praatprogramma

24 uur met .... Wilfried de Jong sloot zich 24 uur lang op met zangeres Wende Snijders. Ze maakte het Franse chanson weer populair in Nederland en werkt er nu hard aan om haar publiek te laten zien dat ze nog veel meer kan. Ned.3, 20.30-21.20u.

Pauw & Witteman. Projectontwikkelaar Rudy Stroink presenteert zijn plan tegen het bouwen van panden die daarna leeg blijven staan. Ned.1, 23.00-23.55u.

drama

Moses Jones. Nieuwe driedelige Britse misdaadserie over Scotland Yard-inspecteur Moses Jones. Een verminkt lijk wordt in de rivier de Theems gevonden. Moses Jones moet de moord onderzoeken omdat hij tot dezelfde etnische groep behoort als het slachtoffer. BBC 2, 22.00-23.00u.

Over there. Deel 2 van een Amerikaanse dramaserie over de oorlog in Irak. In elke aflevering zit een militair avontuur waarin de soldaten voor moeilijke ethische keuzes komen te staan. Daarnaast is er aandacht voor wat het thuisfront doormaakt: vrouwen die vreemdgaan, nabestaanden van slachtoffers en kinderen met heimwee. RTL 7, 23.00-23.55u.

reality

Kamphues boeit. Rob Kamphues ketent zichzelf vandaag vast aan kickbokster en TMF-veejay Soumia Abalhaya en peptalker Emiel Ratelband. Ned.3, 21.55-22.30u.