Verkiezingen Irak lijken gunstig voor Maliki

De provinciale verkiezingen in Irak van afgelopen zaterdag lijken gunstig te zijn verlopen voor premier Nouri al-Maliki. Hoewel de officiële uitslag waarschijnlijk pas over een maand wordt verwacht, melden Iraakse media dat bondgenoten van Maliki’s coalitie van Dawlat al-Qanun (Arabisch voor ‘staat van het recht’) een belangrijke overwinning hebben behaald, met name in de shi’itische regio’s. Niet alleen een regeringsfunctionaris, maar ook rivaliserende shi’itische partijen verklaarden dat Maliki’s coalitie winst had geboekt. Maliki lijkt te hebben gewonnen in alle negen zuidelijke shi’itische provincies evenals in het shi’itische Oost-Bagdad.

De provinciale verkiezingen gelden als generale repetitie voor de parlementaire verkiezingen in december. Een overwinning voor Dawlat al-Qanun zou Maliki’s positie versterken. De winst van Maliki’s bondgenoten gaat ten koste van de grootste shi’itische partij in Irak, de Opperste Islamitsche Iraakse Raad die tot nu toe bijna alle provinciale raden in Zuid-Irak domineert. De Raad is voorstander van het samenvoegen van de olierijke zuidelijke provincies tot een federale regio met eigen bevoegdheden. Maliki wil juist de bevoegdheden van de regering versterken.

De opkomst bij de verkiezingen was 51 procent. Dat is lager dan in 2005, toen 55,7 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging. maakte. Dat maakte de voorzitter van de kiescommissie gisteren bekend.

Ongeveer 7,5 miljoen mensen van de vijftien miljoen stemgerechtigden zijn gaan stemmen in veertien van de achttien provincies. Alleen in de drie Koerdische provincies en de omstreden provincie Kirkuk waren geen verkiezingen.

De verkiezingen zijn rustig verlopen. Er zijn geen grote aanslagen gepleegd. Alleen in Tikrit, de geboorteplaats van de voormalige dictator Saddam Hussein, is een aantal bommen in de buurt van stemlokalen ontploft. Daarbij raakte niemand gewond. (AP, Reuters)